Hatalmas baltával hívja fel a figyelmet a fakitermelésre a Greenpeace

A Greenpeace Magyarország egy óriási baltát ábrázoló jelet rakott ki egy tarra vágott területen a Bükki Nemzeti Parkban, hogy felhívja a figyelmet a szemünk előtt zajló gátlástalan fakitermelésre.

2022. november 11., 14:51

Szerző:

Az ország védett és Natura 2000 területeinek nagy részén már eddig is túlzott intenzitású fakitermelés zajlott, amit a kormány augusztusban elfogadott tűzifarendelete csak tovább súlyosbított, pedig a lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne. Ennek ellenére most, ebben a pillanatban is számos helyen zúgnak a láncfűrészek – a nemzeti parkjaink területén is, ráadásul egy nemrégiben benyújtott törvényjavaslat még erre is rátesz egy lapáttal azzal, hogy megnyitná az utat védett területeink értékesítésére.sem jelentenek menedéket az élővilágnak.

A kormány pusztítja az értékes erdeinket

A Greenpeace Magyarország egy pirossal áthúzott, óriási baltát ábrázoló szimbólummal üzeni a magyar kormánynak: el a kezekkel a védett természeti területektől. Az akcióval a zöldszervezet a Bükki Nemzeti Park egy letarolt részén hívta fel a figyelmet arra, hogy értékes erdeink sorra a pusztítás áldozataivá válnak, a kormány fakitermelést szorgalmazó rendelete még mindig érvényben van, védett területeinket pedig tovább veszélyezteti az az új törvényjavaslat, mely lehetőséget adna azok értékesítésére.

„A klíma- és ökológiai válság idején nem engedhetjük meg, hogy pénzzé tegyék és tűzifává aprítsák fel védett erdeinket, hiszen az erdő élőlények közössége, amelyek a minket is fenntartó természetes folyamatokat működtetik. A lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne. Ennek ellenére most, ebben a pillanatban is zúgnak a láncfűrészek a nemzeti parkjainkban is” – írja közleményében a szervezet. 

Felhívják a figyelmet arra, hogy az erdeink tele vannak tarra vágott foltokkal, és alig van már olyan hely az országban, ahol igazi erdőben sétálhatunk, ahol a csemeték mellett vannak termetes öreg fák, kidőlt holtfák, netán egy-egy igazi famatuzsálem is. Helyette azonos korú, azonos fajú faállományok vannak, amelyeket természetbarát kezeléssel fokozatosan át lehetne alakítani változatosabb, a biológiai sokféleség szempontjából értékesebb erdővé, de ebben az esetben nem lehet a profit az elsődleges szempont. A természetbarát szálaló vágással kezelt kicsiny erőfoltokat büszkén mutogatják, mint egy szép kirakatot, de valójában a hazai 2 millió hektár erdőből mindössze 30 000 hektár az, amit így kezelnek.

„Az Európában is példátlan, botrányos tűzifarendelet, ami eltörölte a fakitermelés természetvédelmi célú korlátozásait, tovább súlyosbítja a helyzetet azáltal, hogy lehetőséget ad értékes erdők kivágására is, és olyan »balesetekre«, mint amilyen a Kiskunságban történt, ahol a tűzifarendelet kihirdetését követő napokban kivágtak egy hatalmas nyárfát, amin fokozottan védett réti sas fészkelt. Akkor, amikor soha nem látott ütemben fogynak körülöttünk a vadon élő fajok állományai, az ilyen szándékos pusztítást egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak.” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányfelelőse.

A Greenpeace azt követeli a magyar kormánytól, hogy:

  • vonja vissza a tüzifarendeletet;
  • dobja ki az alkotmányos jogainkat sértő, a védett terüeltetk eladását lehetővé tévő törvényjavaslatot, hiszen a védett területek nem az övék, hanem mindannyiunké, a magyar embereké.

 „A Bükki Nemzeti Park az Északi-középhegység és egyben a Kárpátok része. A Kárpátoknak egész Európa szempontjából óriási a jelentősége klímakiegyensúlyozó hatása miatt és azért, mert ez az élővilág egyik utolsó menedéke kontinensünkön. Most, amikor az emberiség történetének általunk okozott legnagyobb kihalási hullámát éljük, amikor a Földön élő gerinces állatok állományainak 70%-át már elveszítettük, azonnal meg kell állítanunk a rövidlátó és értelmetlen természetpusztítást, hiszen az élővilág sokféleségének megóvása nélkül a mi életünk is veszélyben van. A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy az ökológiai összeomlás küszöbén és a klímaválság idején, amely minket, magyar embereket és a gyermekeinket is érinti, a rombolás helyett váltson végre irányt és tegyen meg mindent a természet védelméért” – írják.

(Kiemelt fotónk: Greenpeace által alkotott áthúzott balta-szimbólum. Fotó: Greenpeace Facebook oldala)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülése (COP27 - klímacsúcs) nem hozta el a várt eredményt sem a világ legnagyobb kibocsátóinak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalásai, sem pedig az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó új vállalások tekintetében.