A Greenpeace megmutatta, hogyan pazarolja az energiát az Energiaügyi és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium

A Greenpeace Magyarország hőkamerás felvételeket készített az Energiaügyi Minisztérium Fő utcai épületegyütteséről, a szomszédos Gazdaságfejlesztési Minisztériumról illetve budapesti panelházakról, hogy szemléltesse a kormány szerintük súlyosan káros energiapolitikáját.

2023. február 21., 17:03

Szerző:

„A hazai ingatlanállomány energiatakarékossági-energiahatékonysági korszerűsítése nemcsak a jelenlegi energia-, de a klíma- és ökológiai válság szempontjából is kritikus, és régóta esedékes feladat lenne” – mutatott rá a Greenpeace Magyarország.

A minisztériumban az utcát fűtik

A Greenpeace elmondása szerint a Fő utca 44-50. szám alatt található épületegyüttes 2021-22 során EU-s forrás igénybevételével energetikai felújításokon esett át, ám ez a minisztérium A épületét csak részlegesen érintette, így abból továbbra is távozik a meleg. A hőkamerás felvételen, melyet 3-4 fokos külső és (elméletileg) 18 fokos belső hőmérséklettel készítettek, ez jól látszik. Ideális esetben az épület külső, felületi hőmérsékletének is ennek kellene megfelelnie, a valóságban azonban ennél magasabb értékeket lehetett leolvasni.

Az épület másik, Iskola utcai homlokzatán mért 10-13 fok is arra utal, hogy a minisztériumban az utcát fűtik. Még rosszabb a helyzet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szomszédságában található Magyar Villamos Művek Tröszt székháza.  Az Energiaügyi Minisztérium 70-es évektől több ütemben felhúzott B épületének sikerült felújítani a hőszigetelését, és a hőkamerás felvételeken ez látványosan megmutatkozik. 

A szigetelés drámai különbséget jelenthet a rezsiköltségekben

A magyar ingatlanállomány állapotát két, a nyolcvanas években épült, egymás szomszédságában álló panelházról készült felvétellel szemléltették. Az egyiket leszigetelték, a másikat nem. A nem szigetelt épület drámai mértékben adja le a hőt, a hőszigetelt ház felületi hőmérséklete pedig nagyjából megfelel a környezetinek. Ez alapján a Greenpeace megállapította, hogy

a korszerűsített épület sokkal hatékonyabban használja fel az energiát, és vélhetően sokkal alacsonyabb rezsiköltségen biztosít fűtést a benne élőknek. 

A szervezet rámutatott, hogy a válságra a megoldást a fosszilis tüzelőanyagok kivezetése mellett a megújuló energiaforrások használata és az épületek korszerű szigetelése jelentheti. „...Ha az épületek – többek közt az Energiaügyi Minisztérium is – eleget tennének a XXI. századi követelményeknek, akkor nem pazarolnánk feleslegesen az energiát az éghajlati és ökológiai válság tetejébe érkezett energiaválság közepén” – állapította meg a környezetvédelmi szervezet.

(Kiemelt képünk: Hőkamerás felvétel egy budapesti panellakásról. Forrás: Greenpeace Magyarország Facebook)

 

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.