Egy ír kisvárosban betiltották az egyszer használatos kávéspoharakat

A Kerry megyei Killarney városában hetente körülbelül 23 000 pohár fogyott el – évente több mint egymillió – ami 18,5 tonna hulladékot jelentett. A városban bevezették az általános „hozd vagy vedd" rendszert: aki elvitelre kér kávét, az vagy hoz saját poharat, vagy kauciót fizet egy újrahasználható pohárért.

2023. október 15., 18:19

Szerző:

Killarney korábban elfogadta, hogy a turistaváros létének az az ára, hogy a mindenütt jelenlévő eldobható kávéspoharak kiömlenek a szemetesekből, szemetelik az utakat és a környék nemzeti parkját.

Három hónappal ezelőtt azonban Killarney lett az első város Írországban, amely kivonta az egyszer használatos kávéspoharakat. Ha egy kávézóban vagy szállodában elviteles kávét szeretnél, hozd magaddal a saját poharad, vagy fizess két eurós kauciót egy újrahasználható pohárért, amelyet a pohár visszaadása után visszakapsz.

Az eredmények jól láthatóak a szemetesekben, amelyek most már ritkán telnek meg, valamint az utcákon és az erdei ösvényeken, ahol ritkán látni elhagyott poharakat.

 „Ez a város és a vidék pestise volt" – mondta Michael Gleeson, a Killarney Looking Good nevű, a polgári fejlesztéseket támogató csoport elnöke. „Csodálatos és szükséges kezdeményezés ez. A szétszórt poharak mennyisége jelentősen csökkent". Az N22-es út egy Cork felé vezető szakaszán Gleeson korábban öt-hat poharat szedett össze, most pedig általában csak egyet talál, ha egyáltalán van.

A kezdeményezéshez a város mind a 21 kávézója csatlakozott, sőt, más helyi vállalkozások is, például egy gyár, ahol a dolgozókat is megkérték, hogy saját, újrahasználható poharaikat vigyék be munkahelyükre.

A Killarney-ben vásárolt, többször használható kávéspoharakat Írország-szerte összesen 400 helyen, egyebek mellett a dublini repülőtéren is vissza lehet váltani.

(Guardian)

(Fotó: Freepik)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.