Vérzett az orra, mert fog nőtt benne

Egy gyakori orrvérzésekre panaszkodó szaúdi páciensről kiderült, hogy az egyik foga az orrüregében nőtt ki. A fül-orr gégész megállapította, hogy az orrvérzést a szokatlan helyen kinőtt fog okozta.

2014. augusztus 28., 05:19

Hosszas, fogorvosokkal végzett konzultáció után a betegen altatásos műtétet végeztek; ennek során kihúzták az orrüregéből az extra fogat. A beteg azóta teljesen felépült, és már nem vérzik az orra – írja az Index.

Az extra fogak nem számítanak ritkaságnak, és az is előfordul, hogy fordítva kezdenek kinőni, az viszont szokatlan, hogy ezek a fogak az orrüregben nőnek ki. Az a legfurcsább, hogy a fog ilyen sokáig észrevétlen maradt – mondta dr. John Hellstein, az Iowai Egyetem professzora, aki nem vett részt a műtétben.

Korábbi tanulmányok szerint az emberek változó, 0,15-től 3,9 százalékig terjedő gyakorisággal növesztenek extra fogat. Hogy miért nő valakinek több foga az átlagosnál, az még nem tisztázott.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.