Valami van a halotti kamra falai mögött

A legújabb radarvizsgálatok első eredményei szerint 90 százalék, hogy valami van Tutanhamon sírjának falai mögött – jelentette be szombaton Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter Luxorban.

2015. november 28., 13:57

A két napja kezdődött radarvizsgálatok első eredményeiről tartott sajtótájékoztatón jelen volt Nicholas Reeves brit régész is, akinek elmélete szerint a gyermekfáraó sírjának falai mögött rejtett kamrák húzódnak, amelyek a szépségéről és nagy hatalmáról ismert óegyiptomi királynő, Nofertiti földi maradványait őrzik.

Damáti ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mostani eredmények további elemzésekre szorulnak, amelyeket Japánban hajtanak végre, és amelyek előreláthatóan egy hónapig is eltarthatnak.
A hónap elején már végeztek infravörös hőkamerás vizsgálatokat a Királyok völgyében található sír északi falán, s ezek előzetes eredményei hőmérsékleti különbségeket mutattak ki, ami rejtett kamrák létezését jelezheti – írja az MTI.

Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye. Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike annak a két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak.

Nofertiti Berlinben lévő híres mészkőmellszobrát 1912-ben Amarnában találták meg. A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja.

Több egyiptomi régész ugyan kétli, hogy a Reeves által szorgalmazott projekt Nofertiti sírjának felfedezésével zárul, azt sokan valószínűsítik, hogy a falak mögött titkos kamrákra fognak lelni.

Tutanhamon Kr.e. 1323 körül halt meg. Érintetlen sírját pompás arany halotti maszkjával a Királyok völgyében fedezte fel és tárta fel Howard Carter brit egyiptológus 1922-ben.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.