Videó: ezt teszi az élővilággal a klímaváltozás

Újabb megrázó jelenség, amit a felmelegedés okoz.

2021. november 30., 15:35

Szerző:

Egy jegesmedvét filmeztek le, amint rénszarvast üldözött, ezért a szakértők azt találgatják, hogy a ragadozó a klímaváltozás miatt kénytelen átalakítani étrendjét – írja a Mirror.

A norvégiai Svalbard szigetcsoporton egy közeli lengyel tudományos állomás kutatócsoportja videóra vette, amint egy fiatal nőstény jegesmedve úgy vadászik egy hím rénszarvasra, hogy a vízbe kergeti, elkapja és megfojtja, majd megeszi. 

Izabela Kulaszewicz, a Gdanski Egyetem biológusa szemtanúja volt a meghökkentő jelenetnek. A kutatók szerint a látottak arra utalnak, hogy a jegesmedvék egyre inkább szárazföldi állatokra vadásznak, hogy pótolják a fókákhoz való korlátozott hozzáférésüket. Azt is mondják, hogy vannak arra utaló jelek, hogy a ragadozó az utóbbi évtizedekben gyakrabban vadászik rénszarvasra. 

A szakértők szerint ez két tényezőre vezethető vissza: a visszahúzódó tengeri jég miatt a jegesmedvék hosszabb ideig tartózkodnak a szárazföldön, és a rénszarvasállomány a Svalbard-szigeteken az 1925-ös vadászati tilalom óta növekszik. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)

 

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.