Újabb elismerést kapott neves kutatónk

Solvay-díjjal ismerték el Karikó Katalin munkáját.

2022. január 18., 20:15

Szerző:

Az oltásokban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásáért Karikó Katalinnak ítélték oda az idei, 300 ezer euróval járó Tudomány a Jövőért Solvay-díjat (Science for the Future Solvay Prize) – közölte a belga vállalkozás kedden.

A közlemény szerint Karikó Katalin a szintetikusan előállított hírvivő RNS (mRNS) biokémiai módosításával kapcsolatos munkája tette lehetővé a vakcinák gyors kifejlesztését. Kutatásait leginkább a Pfizer/BioNTech és a Moderna használta fel a COVID-19 mRNS vakcinák kidolgozására, amelyek sok életet mentettek meg.

Kutatási eredményei a jövőben segíthet más betegségek, például a rák, az influenza, a malária vagy a HIV elleni küzdelemben is.

A közlemény idézi Ilham Kadrit, a Solvay vezérigazgatóját, aki úgy fogalmazott, Karikó Katalin hihetetlen elszántságával olyan jelentős előrelépést ért el az emberiség számára, amely forradalmasítja számos betegség kezelését. A szakember emlékeztetett rá, Karikó Katalin a második női kutató, aki elnyerte az elismerést.

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. május 7. Karikó Katalin  Budapesten 2021. május 7-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Sikeresen indították el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Boeing CST-100 Starliner űrkapszuláját helyi idő szerint csütörtök este a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.

Bill Gates szerint tragikus, ha az összeesküvés-elméletek megakadályozzák, hogy az emberek megkapják a COVID-19 vakcinát. Egy lejáratott elmélet szerint Gates arra használja az oltóanyagokat, hogy helymeghatározó mikrochipeket ültessen az emberekbe. Gates nevetségesnek és bizarrnak nevezte az összeesküvés-elméletet.