Új majomfajra bukkantak Afrikában

28 év elteltével az első új majomfajt azonosították Afrikában.

2012. szeptember 13., 09:27

A főemlőst a Kongói Demokratikus Köztársaságban fedezték fel, ahol a helyiek „lesula” néven ismerik, írja a

hirado.hu. A fajt két folyó, a Kongó és a Lomami választja el legközelebbi rokonától. A kutatók szerint a felfedezés kihangsúlyozza a Kongó-medence változatos élővilága védelmének szükségét. A felfedezésről a Public Library of Science online folyóirat számolt be.

A kutatók először akkor találkoztak a majommal, amikor belebotlottak egy fiatal nősténybe, amelyet Opala város egyik iskolájának igazgatója tartott ketrecben. Tőle tudták meg, hogy a majom neve lesula a helyi vadászok között. Az állatot a kutatók vették gondozásukba. A helyi régió vizsgálata során a csapat további befogott majmokat talált, majd hat hónappal később végül vadon is megpillantották a faj hosszú, fekete végtagjait.

„Amikor elkezdtük a Tshuapa-Lomami-Lualaba régió vizsgálatát, tudtuk, hogy eléggé feltérképezetlen területről van szó, de arról nem is álmodtunk, milyen fontos biológiai felfedezésekre kerülhet sor” – mondja Dr. John Hart, a projektet vezető Lukuru Alapítvány szakembere. Elmondása szerint nem számítottak új faj felfedezésére, különösen egy olyan jól ismert csoportban, mint az afrikai cerkófok.

A tanulmányban részletesen leírják a faj egyedi arcjellegezettségeit. „Hosszú, őszes-szőkés szőrből álló sörény keretezi az előreugró, halovány és egyébként szőrtelen arcot és szájat, egyedi, krémszínű, függőleges orrcsíkokkal.” Miután a genetikai elemzés során kiderült, hogy a faj az óvilág majmainak cerkófcsoportjához tartozik, a kutatók a közeli Lomami-folyó után Cercopithecus lomamiensisnek nevezték el.

Becsléseik alapján a majom elterjedési területe mintegy 17 ezer négyzetkilométer Kongó középső területén, azonban aggodalmaik szerint eme relatíve kis megoszlás miatt az állatok védtelenek lehetnek az emberi tevékenységekkel – többek között a bozóthús vadászata – szemben. „A lesulához hasonló kisebb elterjedési területtel rendelkező fajok néhány év leforgása alatt a sérülékeny helyzetből a súlyosan veszélyeztetettbe kerülhetnek” - mondja Hart.

A biológusok azt sugallják, a korábban feltérképezetlen erdőség több azonosítatlan faj otthona lehet. Andrew Burrell, a New York-i Egyetem antropológusa szerint a lesula csak az első felfedezett faj lehet eme figyelemre méltó, de kevéssé ismert erdőségben. „A friss vizsgálatok kimutatták, hogy az erdő okapinak, bonobóknak és elefántoknak is otthont ad, valamint 10 másik főemlősfajnak vagy alfajnak.”

Hart szerint a régió az utolsó fázisban jár ahhoz, hogy védett terület, a Lomami Nemzeti Park legyen.