Új kezelés segítheti a nőket a petefészekrák legyőzésében

Egy 47 éves, előrehaladott petefészek-daganatban szenvedő nőn alkalmazták elsőként a kezelést. 

2021. szeptember 30., 15:43

Szerző:

Egy új kezelés ad reményt petefészek-daganatban szenvedő nőknek. A hipertermia amellett, hogy közvetlenül is pusztító hatással bír a daganatsejtekre, növeli a kemoterápia hatékonyságát, mivel segíti a gyógyszer bejutását a felszíni sejtekbe. A terápia célja a hasüregben kiterjedten áttéteket adó, elsősorban a hashártyán terjedő daganatok kezelése, a sebészi ellátás kiegészítőjeként – derült ki szerdán a Semmelweis Egyetem beszámolójából

„Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján egy 47 éves, előrehaladott petefészek-daganatban szenvedő nőn alkalmazták azt az úgynevezett HIPEC (Hypertermic Intraperitoneal Chemotherapy) kezelést, amely a kiterjedt, (hashártya érintettséggel is járó) petefészek-daganatos betegek terápiájában kaphat jelentős szerepet. Hazánkban évente mintegy 1300 új petefészek-daganatot diagnosztizálnak, 70 százalékban előrehaladott stádiumban. A speciális, a NEAK által egyedi méltányosság alapján támogatott eljárás éppen az ő túlélési esélyeiket javíthatja” – írja a Semmelweis oldalán. 

A HIPEC-kezelés lényege, hogy első lépésben a hasüregből minden látható daganatot eltávolítanak, akár több érintett szerv együttes műtétével, ami esetenként 4-6 órás operációt is jelenthet. Ezt követően azonnal, még a műtőben 41-43 Celsius fokra melegített és folyamatosan áramoltatott kemoterápiás oldattal, 1-2 órás hasüregi kemoterápiás kezelést (hipertermia) kap a beteg – olvashatjuk a klinika oldalán dr. Máté Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Onkológiai Osztályának vezetőjét, aki hozzátette: a kezelés 30 %-kal és csaknem egy évvel javította a betegek teljes túlélését azokhoz képest, akiken csak a daganateltávolító műtétet végezték el. 

Az elkövetkező egy évben minimum tíz páciens bevonását tervezik az új terápiába, a jövőben pedig az ország egészéből, más klinikákról érkező betegek számára is elérhetővé válik majd a HIPEC-kezelés az osztályvezető tervei szerint.

 

(Kiemelt kép: 2020.03.18. Összekulcsolt kezű pár, akik együtt küzdenek a rák ellen. Fotó: National Cancer Institute, Unsplash.)