Új, gyorsabban terjedő variánsra figyelmeztetnek a brit kutatók

A delta-plusz variáns gyorsabban terjedhet, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy súlyosabb megbetegedést okoz.

2021. október 23., 12:29

Szerző:

Könnyebben terjedhet a koronavírus újfajta mutációja, amelyet egyesek „delta-plusz" variánsnak is neveznek – írja a BBC brit szakértők nyilatkozataira hivatkozva. Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) ezért az új koronavírus-típust áthelyezte a "vizsgálandó variánsok" kategóriába. A kutatók álláspontja szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a delta-plusz súlyosabb megbetegedést okozna, és reményüket fejezték ki az iránt is, hogy a jelenleg is forgalomban lévő vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak ellene.

Az Egyesült Királyságban – és a világ nagy részén – továbbra is a delta-variáns okozza a legtöbb koronavírus-fertőzést, azonban a britek megfigyelték, hogy az új variáns, tudományos nevén AY.4.2 mutációval fertőződött esetek száma megemelkedett. A legfrissebb hivatalos adatok szerint a koronavírus-fertőzések nagyjából 6 százalékát okozza a szigetországban ez a variáns. A szakértők nem tartják valószínűnek, hogy nagy felfutást érhetne el a delta-plusz, ahogyan azt sem, hogy ellenállna a jelenlegi oltásoknak. Azonban megjegyezték, hogy a korai bizonyítékok azt mutatják, gyorsabb ütemben terjedhet ez a variáns, mint a delta. A Deltával ellentétben azonban még nem tekintik „aggodalomra okot adó variánsnak” – amely egyébként a legmagasabb kategória, amellyel az egyes variánsokat számon tartják.

(Kiemelt kép: Orvosi sszemélyzet koronavírussal fertőzött betegeket lát el a moszkvai Sokolniki Kiállítási és Kongresszusi Központban felállított ideiglenes intenzív kórházban 2021. június 23-án. Fotó: Alexey Maishev / Sputnik/AFP)