Túl drágának gondolják a magyarok a geotermikus energiát

Az információhiány és a beruházási költségek jelentik a legfőbb korlátját a geotermikus energia elterjedésének Magyarországon – derül ki egy geotermikus energiával foglalkozó cég kutatásából.

2017. április 8., 10:38

Az EU-Fire Kft. felmérésének részleteit a Világgazdaság ismertette. A kutatás szerint tíz megkérdezettből kilenc tisztában van azzal, hogy a geotermikus energia megújuló energiaforrás, és hogy otthonok és vállalkozások fűtésére és hűtésére egyaránt használható.

Tízből kilencen már a hőszivattyúról is hallottak, és tudják, hogy a Magyarország geotermikus adottságai kifejezetten jók.

A geotermikus energiafelhasználás részleteiről azonban már kevesebb az átlagos állampolgárnak: elterjedésének legnagyobb korlátját abban látják, hogy az embereknek nincs elég információjuk erről az energiaforrásról.

A megkérdezettek hetven százaléka tudták azt, hogy idehaza egyes városokban már geotermikus energiával működik a távfűtés, arról viszont csak kevesen hallottak, hogy a földhőből villamosenergiát is lehet kinyerni, és hogy Magyarországon is már előkészítés alatt áll egy ilyen erőmű.