Tudós nők

Hargittai Magdolna Széchenyi-díjas kémikus, kutatóprofesszor. Kétgyermekes édesanya. Új könyvében – Nők a tudományban. Határok nélkül – példaképeket állít azon fiatal nők elé, akik természettudósi pályára lépnének, de sokszor még mindig azt hallják: bizonyos szakmák, például a mérnöki vagy a fizikusi, nem valók nőknek.

2015. december 30., 11:31

– Átélt bármikor is diszkriminációt?

– A munkahelyemen sosem. Sőt amikor egyetemre jártam, a szakomon nagyjából ugyanannyi volt a lány, mint a fiú. Csakhogy nem volt egyetlen női professzorunk sem, ami akkoriban nem is tudatosult bennem. Sokára vettem csak észre azt is: a nők hátrányban vannak a férfiakkal szemben.

– Én ma is azt gondolom: a nők alulreprezentáltak a tudományos pályákon.

– Messze nem csak a tudományos világban, noha ott különösen elfogadhatatlan. A kötethez hatvan-hetven beszélgetést rögzítettem négy kontinens tizenöt országában. Kiderült: nagyon különböző környezetekben is hasonlók a problémák. Tehát nem pusztán magyar sajátosság, viszont a fejlettebb társadalmak egyre jobban foglalkoznak ezzel a kérdéssel, hiszen a népességnek legalább a fele mégiscsak nő.

– De itthon azért elég feltűnő, milyen kevés például a női dékán vagy rektor.

– Vagy kutatóintézeti igazgató vagy akadémiai tisztségviselő. Jót látja. Az Egyesült Államokban a rektorok 20-25 százaléka nő, Európában alig a tizedük. A Nobel-díjas Christiane Nüsslein-Volhard genetikus 2001-ben elmesélte, miként és milyen gyakran érte őt diszkrimináció csak azért, mert nő. Az Európai Bizottság 2003 óta kétévente ad ki egy részletes jelentést, amelyben minden oldalról körbejárják a tudományos pályán – egyetemeken, kutatóintézetekben – dolgozó nők helyzetét. A legutóbbi kötet bevezetésében Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztos azt írja: a nemek közti egyenlőtlenség minden erőfeszítés ellenére még mindig jelentős, és a javulás igen lassú.

– Beszélgetéseiből kiderült az ön számára, hogyan lehet sikeres egy kezdő női tudós?

– Nincs általános recept. Ez függ a családi körülményektől, a munka jellegétől, a munkahelytől is. Természetesen sokszor megesik, hogy a családi élet kialakítása, esetleg a gyerekszülés pont arra az időszakra esik, amikor a tudományos pályafutást kell megalapozni. Például aki elméleti munkát végez, az esetleg haza tudja vinni a munkáját, ha szükséges. Kísérletekkel járó munkánál az elképzelhetetlen. Az intézményrendszerek óriási segítséget nyújthatnak: nem jótékonyságból, hanem kötelességből. Máskülönben lemondhatnának a potenciális tudósok feléről. Pedig korunkban a szellemi tevékenység iránt sokkal nagyobb az igény, mint korábban bármikor. A társadalom felének kizárása ebből önpusztító hatású. Könyvem nyilván azokról szól, akik bizonyították: a nők ugyanúgy lehetnek sikeres kutatók, mint a férfiak. Nem könnyű, de lehetséges, még olyan országokban is – akár Indiában vagy Törökországban –, ahol rendkívül erős a nők tradicionális társadalmi szerepe. Kétségtelen: az egyenlő sikerhez a nők részéről mindenhol nagyobb elszántságra, akaratra van szükség, és gyakorta szerencsére is.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.