Több tízezer éves sziklarajzokat tesz tönkre a globális felmelegedés

Ausztráliában a hőmérséklet-emelkedés háromszoros a világ többi részéhez képest, ez pedig felbecsülhetetlen károkat okoz. 

2021. november 16., 21:48

Szerző:

Több tízezer éves sziklarajzokat tesz tönkre a globális felmelegedés szakemberek szerint – írja keddi közleményében az  MTI. 

A partvidékek eróziója, az áradások, tüzek, ciklonok és más szélsőséges időjárási jelenségek egyre súlyosabbakká válnak a globális felmelegedés hatására. A régészek és történészek arra figyelmeztetnek, hogy már most súlyos károkat okoztak több tízezer éven át megőrződött sziklarajzokban – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

Az IPCC által kiadott jelentés arra figyelmeztetett, hogy a globális hőmérséklet több mint 1,5 Celsius-fokos emelkedésével megnövekszik a szélsőséges időjárási jelenségek száma. Bizonyos változások viszont már most elkerülhetetlenek és visszafordíthatatlanok 

– emelte ki a jelentés.

A kövekre festett rajzok gyakran homokkőre készültek, amely sok vizet képes felszívni. A tűz hője miatt a víz felhevül és kitágul, majd felrobbantja a kőzetet, így megsemmisülnek a sziklarajzok. Daryl Wesley, a Flinders Egyetem régésze, aki az elmúlt 56 év változásait dokumentálta, úgy véli,

már egy sor műalkotást tettek tönkre környezeti és emberi tényezők, de a klímaválsággal tovább súlyosbodik a helyzet.

A Griffith University régésze, Jillian Huntley felfedezte, hogy a világ legrégebbi festményei alatt a változó időjárás hatására összehúzódó és kitáguló sókristályok miatt összeomlanak a kőzetek. Huntley sziklarajzokat tanulmányoz az ausztrálázsiai monszun régióban, amely Ausztrália északi részétől Indonéziáig húzódik. Elmondása szerint a só okozta jelenség megfigyelhető Ausztrália északi területein és a nyugati Pilbara régióban is.

„A kristályosodás folyamatát felgyorsítja a klímaváltozás, amely súlyosabban megmutatkozik a trópusokon” – emelte ki a szakember.

„Az itteni hőmérséklet-emelkedés háromszoros a világ többi részéhez képest. A 2,4 Celsius-fokos melegedés 6 Celsius-fokot jelent a trópusokon, ami katasztrofális”

– mondta Huntley.

(Kiemelt kép: Barlangfestmények Kimberley területén. Fotó: Alain Mafart-Renodier / Biosphoto via AFP)