Több száz évig kitartanak az új elemek

A missouri egyetem kutatói olyan parányi, pénzérme méretű nukleáris áramforrásokat állítottak elő, amelyek a radioaktív izotópok bomlásakor keletkező energiát alakítják át. A radioaktív anyagok bomlásakor felszabaduló töltött részecskék begyűjtésével elektromos áram állítható elő, és ez megfelelő módon csomagolva elemként használható.

2009. október 10., 05:42

Az ilyen nukleáris elemeket régóta használják például katonai célokra és a világűrbe telepített eszközök energiaellátásához, de ezek a technológiából adódóan sokkal nagyobb méretűek - olvasható a BBC hírportálján. A nukleáris energiát hasznosító elemek a hagyományos telepekhez képest milliószor több töltéssel rendelkeznek.

A méret csökkentése azért volt fontos, hogy azokat a mikro- és nanoelektornikai eszközökben is használni lehessen.

A nukleáris elemek akár több száz évig is kitartanak, éppen ezért elsősorban olyan helyen használják őket, ahol lényeges a hosszú élettartam, vagy ahol nehézkes lenne a lemerült telepek cseréje – írta az MTI.

A missouri egyetem kutatói a jelentős méretcsökkentést folyékony félvezetők alkalmazásával oldották meg, amelyek - a szilárd halmazállapotú félvezetőkkel ellentétben - nem károsodnak a nagy energiájú ionizáló sugárzás hatására.

A régebbi elemekben a hosszú élettartamra törekedve a radioaktív sugárzás károsító hatását a méret növelésével kompenzálták. Az új elemek élettartama gyakorlatilag megegyezik a bennük található izotópok élettartamával.