Több mint 1,6 millió ember hal meg évente a túlzott sófogyasztástól

A magas sóbevitelről köztudott, hogy emeli a vérnyomást, ami a szív- és érrendszeri betegségek nagy kockázati tényezője.

2014. augusztus 15., 11:42

Több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte évente a túlzott sófogyasztás – állapították meg egy nemzetközi kutatócsoport több mint 180 országot vizsgálva. A túlzott sófogyasztás hatásairól világszerte a korosztályokat, a nemeket és a nemzeteket tekintve azonban még nem készült részletes tanulmány" – hangoztatta Dariush Mozaffarian, a Tuft Egyetem táplálkozástudomány karának vezetője, a tanulmány vezető szerzője, aki még a Harvard egyetem közegészségügyi iskolájában dolgozva irányította a több mint 100 kutatótól álló nemzetközi tudóscsoport tanulmányának elkészítését – adta hírül a Híradó.hu.

A The New England Journal of Medicine orvosi folyóirat csütörtökön megjelent számában közzétett tanulmányban a szakemberek kimutatták, hogy 2010-ban világszerte a sófogyasztás átlagosan napi 3,95 grammot tett ki, ami majdnem a duplája az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által tanácsolt napi 2 grammnyi értéknek.

A szakemberek összegyűjtötték és elemezték a konyhasó alapját képező nátrium bevitelét 2005 óta a felnőtt lakosság körében a világ 187 országában. Kimutatták például, hogy míg a Szaharától délre fekvő afrikai területeken a sófogyasztás – megközelítve a WHO javaslatát – napi 2,18 gramm, addig Közép-Ázsiában napi 5,51 grammra rúg.

A témakörben végzett korábbi tanulmányok metaelemzéséből kimutatták azt is, hogy a nátrium-bevitel mérséklése csökkentette a vérnyomást minden térség felnőtt lakosságában, a legnagyobb hatással azonban az idősek, a feketék és azok esetében volt, akik magas vérnyomásban szenvedtek.

Az 1,65 millió haláleset az összes szív-és érrendszeri betegségből fakadó elhalálozás majd 10 százalékát teszi ki. A világ minden térségét érinti, és csak igen kevés országot nem sújt a jelenség. Ezek az új adatok felvetik egy határozott politika szükségességét a nátrium-bevitel csökkentése érdekében világszerte és az Egyesült Államokban is – hangoztatta Mozaffarian.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013-ig napi két grammban rögzítette a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását, azóta két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek, ami napi öt gramm konyhasó felvételének felel meg.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.