Titoksértő kormány

2015. március 7., 13:02


Az Országgyűlés január 3-án elfogadta a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos jogszabály-változtatást: a beruházással megbízott orosz és magyar cégek, illetve alvállalkozóik szerződései, az üzleti és a műszaki adatok a keletkezésüktől számítva harminc évig titkosak. Döntését a kormány nemzetbiztonsági okokkal és a terrorveszéllyel indokolta.

A magyarázatot elfogadhatatlannak tartja Ligeti Miklós, a Transparency International Hungary jogi igazgatója.

– A paksi szerződésben vannak olyan adatok – például védelmi berendezések paraméterei –, amelyek nem hozhatók nyilvánosságra. Ám semmiféle nemzetbiztonsági érdek nem fűződik annak eltitkolásához: mindez mennyibe kerül. Ellentétes ez az Alaptörvénnyel is, hiszen aránytalanul és indokolatlanul korlátozza közérdekű adatok megismerhetőségét – mondta Ligeti a 168 Órának.
Ellenzéki tiltakozásokra reagálva Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa egy tévéinterjúban kijelentette: ők nem sértettek alapjogokat. A beruházás 12,5 milliárd eurós költségvetését nyilvánosságra hozták, a kormányzati portálon pedig közzéteszik a paksi bővítésben résztvevő alvállalkozók neveit is.

Így viszont az az abszurd helyzet állna elő, hogy a kormány sértené meg saját titkosítási törvényét, hiszen ha nyilvánossá teszik az adatokat, akkor miért kellett ezeket titkosítani?

A Transparency International Hungary és más civilszervezetek közös nyílt levélben kérték Áder János köztársasági elnököt: kezdeményezze a titkosítási törvény alkotmánybírósági vizsgálatát.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.