Testi tüneteink pszichés háttere

Egyre inkább ismertté válik, hogy a lelki történések akár tudattalanul testi betegségekben mutatkozhatnak meg – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Varga Márta pszichológus. A szakember szerint előfordul, hogy már a kialakult testi tüneteink hívják fel figyelmünket arra, hogy valami nincs rendben a lelkünkben, az életünkben.

2014. szeptember 25., 05:58

Már bizonyára mindenkivel előfordult, hogy egy szorongással, stresszel teli helyzetben valamiféle testi reakciót (fejfájást, mellkasi szorítást, emésztőszerv-rendszeri tüneteket stb.) észlelt magán. Sokszor nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget ezeknek a tüneteknek, egyszerűen mindennapjaink normális kísérőjelenségeiként fogadjuk el.

Varga Márta pszichológus, a szakember szerint Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az aktuális – lelkileg megterhelő – élethelyzet hosszú távon fennmarad (munkahelyi konfliktusok, magánéleti problémák, veszteség stb.), ilyenkor intenzívebb testi tünetekkel is számolnunk kell. A testi tünetek és a lelki okok sokszor olyannyira különböznek egymástól, hogy fel sem ismerjük a közöttük lévő kapcsolatot. Ebben az esetben azzal állunk szemben, hogy a testi tünetek egyre gyakrabban jelennek meg, akár hosszasan fennmaradnak visszatérő szenvedést okozva. Ilyenkor azonban már nem vagyunk tudatában annak, hogy honnan is eredhetnek valójában. Ekkor veszi kezdetét az orvosi vizsgálatok sora.

Ha hosszadalmas és eredménytelen orvosi kivizsgálások esetén sem találják a tünetek hátterét, vagy a felderített probléma nem magyarázza kellően a szenvedésünk mértékét, akkor gyanakodhatunk: pszichés konfliktusok állhatnak a háttérben. Így a lelkünk vizsgálata is szükségessé válik, hiszen a belső feszültségeink, a stressz, a lelki megterhelés testi tünetekben juthat kifejeződésre, akár valamely szomatikus betegség formájában öltve testet.

Többnyire még mindig nehezen fogadjuk el, ha a háziorvos vagy szakorvos a lelkünkkel foglalkozó szakemberhez (pszichológushoz, pszichiáterhez) irányít minket. A pszichés támogatás, pszichoterápia fontos része lehet a kezelésnek, esetenként önmagában is a gyógyulás szolgálatába állhat. A pszichoterápiás kezelés esetén a testi tünetek hátterében álló lelki tényező feltárása és kezelése is megtörténik, amelynek eredményeképpen létrejön a tüneti javulás is. Vannak helyzetek, amikor a felszínen lévő szomatikus tünetek kezelése nem vezet jelentős eredményhez mindaddig, amíg a háttérben meghúzódó problémákra nem fordítunk kellő figyelmet – mondta el a 168 Óra online Praxis rovatának Varga Márta pszichológus.

Ha nem foglalkozunk a lelkünkkel, akkor ezek a belső feszültségek és érzelmek kerülőutakon keresnek kiutat, így hívják fel a figyelmünket arra, hogy valami belül nincsen egészen rendben. A hosszan fennálló pszichés megterhelés, a krónikus stressz akár súlyos testi folyamatokat indíthat el, és alakíthat ki valamilyen konkrét szomatikus betegséget. Ilyenkor már a testet is gyógyítani kell. A lélek azonban továbbra is jelez: a tünetek intenzitása, megjelenése lelki hatásokra változhat.

Pszichoszomatikus zavarok, betegségek esetén nem csak azért lehet szükséges a lelki tényezőkkel is foglalkozni, mivel ezek szerepet játszhatnak azok kialakulásában, maga az elhúzódó betegség is lelkileg megterhelő lehet az adott személy számára, és így akadályozhatja a gyógyulást, a kezelés hatékonyságát.

A pszichés állapotunk rendeződése tüneteink csökkenését, akár megszűnését eredményezheti. Már kialakult betegség esetén is a kezelési folyamat, így a gyógyulás segítőjévé válhat.

Annak ellenére, hogy a testi és lelki folyamatok elválaszthatatlanok egymástól, még ma is könnyen elfeledkezünk a lélek szerepéről, és ehelyett a testünk tüneti kezelését részesítjük előnyben. A lelki egészségünk karbantartása elengedhetetlen része a testi egészségünknek. A lelki működés megismerése az önismereti folyamat része, és ahogy egyre jobban megértjük önmagunkat, sokkal sikeresebben tudunk alkalmazkodni a mindennapok kihívásaihoz. Megértjük vágyainkat, belső indítékainkat, ugyanígy értjük meg testünk működését is. A testi-lelki határaink felismerésével hosszú távon egészségmutatóink javulását várhatjuk – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Varga Márta pszichológus.