Taroltak a magyarok a matekolimpián

Egyéni kategóriában három magyar diák vihetett haza aranyérmet, a csapatok versenyében pedig ezüstérmet szereztek a magyarok a 7. Közép-európai Matematikai Olimpián, amelyet idén először rendeztek meg hazánkban, a veszprémi Pannon Egyetemen.

2013. augusztus 29., 07:55

Az augusztus 22. és 28. között megrendezett versenyen egyéniben aranyérmet kapott Di Giovanni Márk, a győri Révai Miklós Gimnázium és az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola tanulója, valamint Homonnay Bálint és Maga Balázs, akik a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákjai. Az összesen 13 ezüstérem közül kettőt magyar versenyző vihetett haza: Janzer Barnabás (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Simon Péter (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest).

Csapatversenyben Lengyelország szerezte meg az aranyérmet, Magyarország ezüstérmes és Németország bronzérmes lett. A jövő évi verseny házigazdája Németország lesz.

A megmérettetésen 10 ország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia) csapatai vettek részt, minden nemzetet a matematikai olimpiai válogatóversenyeken legeredményesebben szereplő diákok képviselték – írja az MTI.

A közép-európai régió 60 középiskolása egyéni és csapatversenyeken mérte össze tudását. Az egyéni fordulóban 5 óra állt rendelkezésükre 4 feladat megoldására, a csapatversenyen szintén 5 óra alatt kellett a hatfős csapatoknak 8 feladatot megoldani. Az algebrai, geometriai, számelméleti és kombinatorikai témakörökből összeállított kérdéssorokat a verseny előtt véglegesítették a szervezők és a kísérőtanárok. A feladatsorokat angol nyelven és a saját anyanyelvükön is megkapták a versenyzők.

Magyarország 2008 óta vesz részt a megmérettetésen.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.