Szenzációs felfedezés Grönlandnál

Grönlandnál megtalálták Robert Falcon Scott azon hajójának roncsait, melyen egy évszázaddal ezelőtt balsikerű antarktiszi expedíciójára indult.

2012. augusztus 17., 20:22

Szerző:

Scott és csapata 1910-ben indult Cardiffból az SS Terra Nova fedélzetén azzal a céllal, hogy elsőként érje el a Déli-sarkot.

1912 januárjában, a földrajzi pólust elérve Scotték felfedezték, hogy a Roald Amundsen vezette norvég csapat megelőzte őket. A brit felfedezők a visszafelé úton haltak meg, testüket nyolc hónappal később találta meg a mentőcsapat. Vállalkozásuk a Terra Nova-expedíció néven híresült el - írja a

hirado.hu.

A hajót a sarki út után is használták, mígnem 1943-ban elsüllyedt Grönland déli partjainál. Éppen rakományt szállított a sarkvidéki állomásokra, amikor a jég megrongálta. A legénységet az amerikai parti őrség mentette ki.

Az amerikai Schmidt Óceánkutató Intézet kutatói fedezték fel a hajóroncsot, miközben egy tudományos készüléket teszteltek. Az egyik szakember azonosítatlan képződményt vett észre a tengerfenék hanglokátoros feltérképezése során.

Ezt követően felfigyeltek arra, hogy az objektum 57 méteres hossza megfelel a Terra Nova dimenzióinak. A technikusok leengedték a Garnéla névre keresztelt kamerát, hogy filmet készítsenek a feltételezett hajóról. A célpont felett elhaladt kamera fából készült roncs maradványait mutatta, közelében pedig egy kéményt is azonosítottak.

Összességében a roncs tulajdonságai igen megfeleltek a Terra Nováról készült történelmi fotóknak, mely végül az azonosításhoz vezetett.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.