Szenzáció! Több száz dinoszaurusztojást találtak!

Geológusok egy csoportja megkövesedett dinoszaurusztojásokat találtak, melyek körülbelül 65 millió évesek.

2009. október 6., 06:48

Geológusok egy csoportja megkövesedett dinoszaurusztojásokat találtak, melyek körülbelül 65 millió évesek – írta a Magyar Online.

A leletre Dél-Indiában, Tamil Nadu államban bukkantak. A kutatók állítása szerint a dinoszauruszok minden évben erre a vidékre, egy kiszáradt folyómederbe jártak tojást rakni. A Daily Mail brit lap beszámolója szerint a tojások focilabda nagyságúak 13-23 centiméter átmérőjűek, és mintegy egy négyzetkilométeres területen elszórva találhatók. M. Ramkumar, a Periyar egyetem geológusa állítja: ez a legnagyobb ismert dinoszaurusz-költőhely Indiában.

További érdekesség, hogy a tojások héján vulkáni hamu nyomai láthatók, ami arra utal, hogy egy tűzhányó kitörése okozhatta a vesztüket. Ráadásul, mindegyik tojás terméketlen. Arra, hogy mi lehet ennek az oka, a választ további kutatásoktól remélik a szakemberek.

Elsőként egyébként 1859-ben Franciaországban találtak dinoszaurusz tojáshéjakat, Azóta több ezer tojásra bukkantak mintegy 200 helyen szerte a világon, a legtöbbre Ázsiában.