Sötét folt tartja izgalomban a tudósokat

A New Horizons űrszonda furcsa, sötét foltot szúrt ki a Plútó termetes Kharón holdjának pólusánál, ezzel tovább szítva a kutatók kíváncsiságát júliusra tervezett közeli randevúja előtt.
Ezenfelül többféle tereptípust is észlelt a Plútó ama féltekéjén, amelyet július 14-i elrepülésekor 12 500 kilométeres távolságból szemügyre tud majd venni. Az újonnan kiszúrt képződmények, amelyeket a május 29. és június 19. között készült fotókon örökített meg, a közzétett Plútó–Kharón-videón is kivehetők.

2015. június 24., 13:37

A június 23-i tájékoztatóban a kutatók azt is bejelentették, hogy a szonda június 14-én sikeres pályamódosító hajtóműbegyújtást végzett el, amely ideális pozícióba helyezi majd a törpebolygó és holdjai megfigyeléséhez. A begyújtás előtt olyan pályán haladt, hogy a tervezettnél körülbelül 80 másodperccel korábban ért volna el a Plútót. Mivel óránkénti 51 500 kilométeres sebességgel suhan, így az alig 80 másodperc is jó néhány száz kilométerrel térítheti el célpontjától – írja a

Híradó.hu.

Alan Stern, a misszió vezetője kifejtette, a korrekció sikerült, a szonda a megfelelő pályán van, hogy július 14-én rögtön elérje a 100 x 150 kilométeres, kijelölt régiót. Viszont előtte valószínűleg szükség lesz még egy pályamódosításra.

A múlt héten megállapították, hogy a kívánt pályán nincsen törmelék vagy por. Eme esetben is az óránkénti több mint 50 ezer kilométeres sebesség magával vonja, hogy egy viszonylag apró kőzet is súlyosan károsíthatja a készüléket, amely ráadásul nem kapott „golyóálló bevonatot”. A legutóbb űrszemétkutató misszió volt az eddigi legrészletesebb, és nem lelték potenciálisan veszélyes objektumok nyomát.

A keresés során új Plútó-holdakat is kerestek, de egyelőre nem leltek. Ezt a kutatást viszont a közeli randevú előtt is folytatják, hátha találnak még a már ismert öt szatellit mellett néhány másikat.

A Plútó a Neptunusz mögött elterülő Kuiper-öv egyik legnagyobb ismert objektuma. (A régió a kutatók szerint több százezer sziklás, jeges objektum otthona.) Mivel a törpebolygó átmérője a földiének kevesebb mint egyötöde, és átlagosan 5,9 milliárd kilométerre kering a Naptól, még a legnagyobb teljesítményű földi vagy Föld-közeli teleszkópokkal sem lehet felszínének legtöbb részletét kiszúrni.

A New Horizons lesz az első emberkéz alkotta készülék, amely közelről szemügyre veszi, új információt nyújt pontos méretéről, légköri összetételéről, a felszínén lévő jegek kompozíciójáról és topográfiájáról. A kutatók úgy hiszik, igen dinamikus világot találnak majd.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.