Sokkoló dolog derült ki az Omikron variánsról

Komoly következményei lehetnek annak, hogy optimistán állt hozzá a világ az omikron vírusvariáns elterjedéséhez. 

2022. május 5., 11:59

Szerző:

A koronavírus omikron variánsa ugyanolyan súlyos, mint a korábbi változatok, vagyis a kutatás szerint nem igaz az a széles körben elterjedt feltételezés, miszerint ez a változat jobban terjed, de kevésbé súlyos betegséget okoz 

– derült ki egy nagyszabású, az Egyesült Államokban végzett vizsgálatból. A kutatást elvégző tudósok szerint a kórházi kezelés és a halálozás kockázata szinte azonos volt az egyes időszakok között. Összesen 130 ezer koronavíruson átesett beteg adatai alapján készítették a tanulmányt, és megvizsgálták, hogyan változott a vírus okozta betegség, amikor a különböző változatok domináltak világszerte – írja a Reuters nyomán a Portfolio

Az orvosi szaklapban megjelent tanulmányt május 2-án publikálták, de még más tudósok is áttekintik. Az omikron-variánst kevésbé súlyosnak feltételező korábbi tanulmányokat más országokban, többek között Dél-Afrikában, Skóciában, Angliában és Kanadában végezték – közölték a Massachusetts General Hospital, a Minerva Egyetem és a Harvard Medical School tudósai.

A tanulmány szerzői elmondták, hogy a kutatásuknak több korlátja is lehet, többek között az, hogy megvan a lehetősége, hogy az újabb koronavírus hullámokban alulbecsülték a beoltott betegek számát illetve a fertőzések teljes számát, mivel a kutatásban nem foglalkoztak azokkal a betegekkel, akik otthoni gyorstesztet végeztek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Intenzív terápiás szakápolók dolgoznak az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és intenzív Terápiás COVID-osztályán 2021. április 23-án. MTI/Rosta Tibor)