Megvan a részegség ellenszere?

A máj által termelt FGF21 hormon lehet a megoldás az alkoholmérgezésben szenvedőknek. 

2023. március 8., 16:16

Szerző:

Egérkísérletekkel igazolták, hogy az FGF21 nevű hormon segít a szervezetnek a kijózanodásban. A hormon a májban termelődik, és abban fejti ki a hatását, hogy bizonyos ételeket és az alkoholt könnyebben fel tudjuk dolgozni.

Az eddigi tanulmányok kimutatták, hogy az FGF21 termelődésének legerősebb indikátora az alkohol. A kísérletek kimutatták, hogy a hormon serkenti az egereket, hogy több vizet igyanak, ami az alkoholfogyasztással összefüggő kiszáradást segít megelőzni. A korábbi eredmények azt is sejtetik, hogy segít elnyomni az alkohol iránti vágyat.

A Cell Metabolism szakfolyóiratban megjelent publikáció szerint a kutatóknak sikerült részeg egereket kijózanítaniuk azáltal, hogy megemelték a szervezetükben az egyébként természetes módon termelődő FGF21 nevű hormon szintjét.

Bár a tudósok hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra lesz szükség, a megoldással a jövőben akár az alkoholmérgezést is kezelni lehetne.

(Kiemelt képünk: Egy férfi alszik a Fővám téren egy őszi napfényes délelőtt. Mellette alkoholos palack. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)