Rejtélyes jádetárgyra bukkantak

Kukoricacsőre hasonlító rejtélyes jádetárgyat fedeztek fel a mexikói Veracruzban lévő Arroyo Pesquero régészeti lelőhely egyik folyójában.

2015. március 10., 06:04

A barnás-fehéres színű jádekőből készült tárgy az időszámítás előtt 900 és 400 közötti időkből való, és „rendkívüli, szokatlan régészeti leletnek számít” – írták a szakemberek az Ancient Mesoamerica című folyóiratban publikált cikkükben. Az Arroyo Pesquero régészeti projektben részt vevő Jack Hunter 2012-ben búvárkodás közben találta a leletet nagyjából 2-3 méterrel a felszín alatt egy folyóban.

A tárgy az olmék civilizáció idejére nyúlik vissza. Az egykor óriás kőfejeket faragó olmékok legnagyobb és leghíresebb központjának számító La Venta nagyjából 16 kilométerre északkeletre található az Arroyo Pesquero lelőhelytől.

A 8,7 centiméter magas és legszélesebb pontján 2,5 centiméter átmérőjű lelet komoly fejtörést okoz a szakembereknek. A tárgyon szögletes alakzatok és vésett vonalak futnak végig, a tetejéből mintha kúp nőne ki. A régészek szerint az egész olyan, mint egy absztrakt módon ábrázolt kukoricacső – írja az MTI.

A fullertoni Kaliforniai Állami Egyetem professzora, a projektet irányító Carl Wendt szerint a kukorica, akárcsak a bab és a tök, fontos részét képezte az ősi mezoamerikai népek étrendjének – olvasható a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A rejtélyes tárgynak számos funkciója lehetett. A szakemberek szerint egykor minden bizonnyal véreztetési rituálékhoz használhatták, jelenlegi formájában azonban valószínűleg valaminek a csúcsdísze lehetett, és a hatalmat szimbolizálta.

Pályafutása utolsó állomásaként az istenségeknek vagy az ősök emlékének szánt adományként, esetleg varázslat céljából dobták a folyóba. A régészek szerint az elmúlt ötven évben több ezer olyan leletet találtak a területen, amelyet ugyanilyen célból hagyhattak hátra.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.