Rejtélyes északi fény Budapest felett

Több mint 300 ezer éjszakai fényképet készítettek a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai a Föld kivilágított városairól. Közülük sokat azonban semmiféle jelöléssel nem láttak el, ezért most a netezők segítségét kéri egy madridi egyetem: próbálják felismerni a városokat, katalogizálják a fotókat.

2014. augusztus 25., 12:55

A Complutense University of Madrid

kezdeményezéséhezbárki csatlakozhat, elég, ha letölti az erre a célra készült alkalmazást. Mivel a számítógépes algoritmusok képtelenek megkülönböztetni a csillagokat a városok fényétől, az emberi szemre és az agy mintafelismerő képességére kell, hogy hagyatkozzanak a projekt vezetői, akik akkor tekintenek azonosítottnak egy-egy várost, ha több felhasználó is ugyanúgy jelöli meg.

Északi fényt fotóztak az űrhajósok az egyik kelet-európai nagyváros, feltehetően Budapest felett.

Az alábbi képeken azonosított, és még azonosításra váró települések:





Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.