Petíció indult a víz betiltásáért

A petíció szövege a neten terjedő, tudományosnak tűnő, de súlyos ostobaságokat tartalmazó dokumentumokra hívja fel a figyelmet humoros formában.

2020. december 17., 07:31

Szerző:

Online petíciót indított a "veszélyes vegyszer", a dihidrogén-monoxid (DHMO) betiltásáért a Málta, a Magyar Áltudományos Akadémia Facebook-csoport. A DHMO másik közismert neve: víz, és a ostoba álhírek, tudományosnak tűnő sarlatánságok ellenzőjeként a Málta ezzel a petícióval is az online butaságözönre akarja felhívni a figyelmet.  

A petícióban kőkemény tényeket lehet olvasni: a DHMO sietteti fémek korrózióját, hibát okozhat az áramszolgáltatásban, a szer megvonása a függők esetében halálhoz vezet. Mindezek ellenére használják a tűzoltástól kezdve atomerőművekben vagy - horribile dictu - gyorséttermekben. Arra is rámutatnak: "Több száz katonai kutatóintézetbe bonyolult, föld alatti hálózaton érkezik tonnaszám a DHMO". 

 

Az Egyesült Arab Emirátusok űrszondája kedden érkezik a vörös bolygóhoz, a kínai űrszonda 24 órával később áll orbitális pályára, a NASA marsjárója, a Perseverance (Kitartás) pedig február 18-án landol.