Panaszt tennének az angolérettségi feladata miatt

Több diák szerint is problémákat okozott a pénteki – emelt szintű – angolérettségi hallás utáni szövegértés feladata. A diákok és szüleik jogi lépéseket fontolgatnak, a szöveg állítólag érthetetlen volt. Az Oktatási Hivatal ugyanakkor közölte, az idei angolérettségi mindenben megfelelt az előírásoknak, egyik feladat sem követel indokolatlan erőfeszítést a vizsgázótól.

2014. május 9., 17:09

Az

eduline-naka vizsga után több diák jelezte: az angolérettségi feladatsor korrekt volt, viszont a „listening” rész megoldása komoly problémákat okozott, a végzősök szerint a hanganyag gyenge minőségű volt, ráadásul túl gyorsan és nehezen érthetően beszéltek a felvételen.

„Ha három szóval jellemezhetném az angolérettségi hallgatásos feladatát, akkor azt mondanám: szörnyű, tragikus, borzalmas... és akkor még nagyon finoman fejeztem ki magam. Az első hallgatás után tátott szájjal ültem, és még a felügyelő tanár is nagyot nézett. Nagyon el vagyok keseredve” – idézte az eduline.hu az egyik olvasóját.

A szülők és a diákok létrehoztak egy

Facebook-csoportot, ahova azokat a diákokat hívják, akik problémásnak tartják az írásbeli harmadik részét. Azt tervezik, hogy közösen fordulnak az Oktatási Hivatalhoz, követelik "az eredmények megsemmisítését és kompenzációt.

OH: Az angol nyelvi emelt szintű érettségi hanganyaga megfelelt az előírásoknak

Az Oktatási Hivatal az MTI-vel közölte: az angol nyelvi emelt szintű érettségi hallott szöveg értése vizsgarészével kapcsolatban valóban érkeztek hozzájuk észrevételek.

Kiemelte, hogy az angol nyelvi érettségi hallott szöveg értése feladataiban kizárólag az egyes feladatok tartalmához illeszkedő, sztenderd anyanyelvi hangokat használnak, így történt a mostani vizsgaidőszak emelt szintű feladatainál is.

Az első feladatban egy brit angol idegenvezető (férfi), a másodikban egy brit angol hírolvasó (nő), míg a harmadikban egy amerikai (férfi) hangja hallható – írták, hozzátéve: egyik feladat sem követel indokolatlan erőfeszítést a vizsgázótól, és teljes mértékben megfelel a vizsgaleírásnak. Eszerint a vizsga azt méri, képes-e a diák az értési céloknak, illetve a feladatnak megfelelő stratégiák alkalmazásával a szöveget megérteni, a felvételen a szöveg autentikus jellegéből adódóan minimális háttérzaj is hallható lehet.

A hivatal megjegyezte, hogy ebben a konkrét vizsgaanyagban nincs ilyen háttérzaj, viszont az első feladat helyszínéből adódóan – amely egy múzeumi terem – minimális visszhanghatás hallható.

Kitértek arra is: a CD-k sokszorosítása hosszú évek óta ugyanazzal a professzionális technológiával történik, és mindeddig egyetlen darabról sem bizonyosodott be, hogy hibás lett volna.

„Mindezek alapján szinte bizonyosra vehető, hogy a vizsgahelyszíneken lejátszott CD-k minősége mindenütt megfelelő, az elkészült és ellenőrzött vizsgaanyaggal azonos volt” – közölte az Oktatási Hivatal, hozzátéve, hogy minden vizsgahelyszínen rendelkezésre álltak tartalék CD-k arra az esetre, ha valamelyik CD megsérül, lejátszhatatlanná válik.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.