Őskori migránsok Afrikából Európába

Az 1991-ben Ausztriában, gleccserbe fagyva talált ősember múmia gyomrából vett minta elemzése alapján kutatók most azt állítják a lelet áttörést hozhat a migrációtörténet kutatásában.

2016. január 8., 07:04

Az 5300 éves, Ötzi néven ismertté vált múmiát kutatók kiolvasztották. A gyomrában találtak Helicobacter pylori-t is, mely ősi baktérium más és más módon fejlődött a világ különböző részein.

Most azt feltételezik,hogy mivel a baktérium osztrák ősember-leletben talált változata még nem kombinálódott a baktérium afrikai változatával, vagyis az Afrikából Európába történt migráció jóval később történhetett mint azt eddig feltételezték. (A mai európai emberekben inkább a vírus afrikai változatából kifejlődött baktérium élhet.)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.