Óriás csillagrobbanást figyeltek meg

Hatalmas robbanás utójátékát figyelte meg a Hubble-űrtávcső (HST) egy csaknem 4 milliárd fényév távolságban lévő galaxisban. A kilonóvának nevezett jelenség akkor következik be, ha két neutroncsillag összeütközik.

2013. augusztus 8., 06:01

A gammavillanások vagy gammakitörések a nagy energiájú sugárzás hirtelen felerősödései, amelyek az égbolton véletlenszerű irányokban figyelhetők meg. Irányeloszlásukból a csillagászok már régen arra következtettek, hogy a Tejútrendszeren kívüli jelenségről van szó, ellenkező esetben a villanásoknak a Tejút sávja körül kellene koncentrálódniuk. Mivel ilyen nagy távolságból is láthatók, nagy energiájú folyamatoknak kell okozniuk. Két fajtájukat különböztetik meg, a hosszúakat és a rövideket. A fogalom relatív, mert a hosszúak is csak két másodpercnél hosszabb ideig tartanak. A csillagászok bizonyítottnak látják, hogy a jelenséget rendkívül nagy tömegű csillagok összeomlása hozza létre.

Még rejtélyesebbek a rövid gammavillanások. Eddig csak közvetett bizonyítékok szóltak amellett, hogy kompakt, tehát kis méretű és nagy tömegű égitestek összeütközésekor és egyesülésekor keletkeznek. Ezt a feltételezést sikerült most igazolni, írja az

Origo.