Ez a különbség a delta és az omikron között

Az omikron sokkal gyorsabban szaporodik. 

2021. december 18., 15:05

Szerző:

A Covid-19 omikron változata 70-szer gyorsabban szaporodik az emberi légutakban, mint a delta, de a tüdőben a fertőzés kevésbé súlyosnak tűnik az eredeti vírustörzshez képest - derül ki a Hongkongi Egyetem Orvosi Karának kutatói által a héten közzétett tanulmányból – írja a CNBC

Dr. Michael Chan Chi-wai és kutatócsoportja 24 órával a fertőzés után azt találta, hogy a változat sokkal gyorsabban szaporodik a légcsövet a tüdővel összekötő hörgőkben. A tényleges emberi tüdőszövetben azonban több mint tízszer lassabban szaporodik. A tanulmány szakértői véleményezés alatt áll. A kutatók a világjárvány sürgősségére való tekintettel még a szakértői értékelés befejezése előtt közzéteszik eredményeiket. 

A tanulmány eredményei szerint az omikron gyors szaporodása a légutakban megmagyarázhatja, hogy miért terjed gyorsabban, mint a vírus korábbi változatai, de a tüdőben való alacsonyabb fertőzöttség azt jelezheti, hogy kevésbé súlyos betegséget okoz.

„Fontos megjegyezni, hogy a betegség súlyosságát az emberekben nem csak a vírus szaporodása határozza meg, hanem a fertőzésre adott gazdaszervezeti immunválasz is”

– mondta Chan közleményében.

Chan megjegyezte, hogy egy olyan erősen fertőző vírus, mint az omikron, súlyosabb betegséget és halált okozhat pusztán azáltal, hogy sokkal gyorsabban terjed, még akkor is, ha a tüdőfertőzés nem tűnik olyan súlyosnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)