Nőtt a zeneeladások száma Svédországban

Az év első kilenc hónapjában közel ötödével nőtt a legális zeneeladások száma Svédországban. Zeneipari jogvédők szerint a pozitív irányú változás a kormány kalózkodás elleni intézkedéseinek köszönhető – írja a brit Guardian.

2009. november 26., 05:38

Az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) nemzetközi zeneipari szövetség helyi kirendeltségének adatai szerint az év első kilenc hónapjában 18 százalékkal nőtt a zeneeladások száma Svédországban. A mutatók hét év óta először jeleznek pozitív irányú tendenciát. A növekedés jelentős részét a digitális értékesítések látványos javulása teszi ki, de a fizikai hordozók eladása terén is 9 százalékos emelkedést mértek.

Az IFPI értékelése szerint a változás a kalózkodás elleni intézkedéseknek köszönhető: a növekedés jelentős részét ugyanis az ország új kalózkodás elleni jogszabályának áprilisi bevezetését, illetve a The Pirate Bay üzemeltetőinek bírósági elítélését követően tapasztalták.

Kritikusok szerint a változás inkább az év folyamán elindult, meglehetősen nagy népszerűségnek örvendő legális digitális zeneszolgáltatónak, a Spotify működésének köszönhető. Az IFPI szakértői azonban úgy vélik, a szigorúbb szerzői jogi intézkedések és a legális szolgáltatások javulása együttesen eredményezték a változást. A Spotify mellett ugyanis négy új, fizikai hordozókat értékesítő üzlet is nyílt a svéd fővárosban.

Ludwig Werner, az IFPI svéd elnöke az adatokra reagálva kiemelte, ha az új jogszabály nem is változtatta meg az állampolgárok szerzői jogra vonatkozó attitűdjét, magatartásukra bizonyosan hatással volt. A szakember szerint az illegális forrásokkal szembeni határozott fellépés, valamint a promócióval megtámogatott legális szolgáltatások terjedésének eredményeként a svéd fogyasztók egyre nagyobb arányban választják a jogsértő helyett a törvényesen működő szolgáltatókat.

John Kennedy, az IFPI elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta ugyanakkor, hogy korai még tartós változásról beszélni, mindenesetre úgy vélte, az eladási adatok biztatóak.

A nemzetközi zeneipari szövetség Svédország mellett Dél-Koreában is az eladási adatok növekedését tapasztalta: ott öt év csökkenést követően változott a tendencia. Az ázsiai országban szintén idén lépett hatályba az új kalózkodás elleni intézkedés – emlékeztet hírlevelében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.