Nincs háztartásunk nélküle, pedig a világ népességének harmada talán azt sem tudja mi az

Az emberek csaknem harmada soha nem volt még „online”.

2021. december 1., 18:25

Szerző:

Az ENSZ szerint a világ lakosságának több mint egyharmada még soha nem használta az internetet – írta a The Guardian. Közel 3 milliárd ember, vagyis a világ népességének 37%-a még soha nem internetezett, annak ellenére, hogy a világjárvány idején nőtt a használatuk.

Az ENSZ  becslése szerint a 2,9 milliárd ember 96%-a, aki még nem fér hozzá a világhálóhoz, fejlődő országokban él.

A becslések szerint az internetezők száma a 2019-es 4,1 milliárdról idén 4,9 milliárdra nőtt, részben a pandémia miatti internetes átállás miatt. De még az internetezők között is sok százmillióan lehetnek, akik csak ritkán interneteznek, megosztott eszközöket használnak, vagy kapcsolati sebességbeli problémák akadályozzák az internet elérhetőséget. 

A felhasználók száma világszerte több mint 10%-kal nőtt a világjárvány első évében, ami messze a legnagyobb éves növekedés az elmúlt évtizedben. Ennek oka: a zárlatok, és az olyan szolgáltatásokhoz való hozzáférés szükségessége, mint a távoli banki ügyintézés.

A növekedés azonban egyenlőtlen volt. Az internet-hozzáférés gyakran megfizethetetlen a szegényebb országokban – a 46 legkevésbé fejlett országban az emberek csaknem háromnegyede még soha nem volt online. A fiatalabbak, a férfiak és a városlakók nagyobb valószínűséggel használják az internetet mint az idősebbek, a nők és a vidéken élők, a nemek közötti különbség pedig a fejlődő országokban még hangsúlyosabb.

„A szegénység, az írástudatlanság, a korlátozott internet és a digitális készségek hiánya továbbra is kihívást jelent a 》digitálisan kirekesztettek《 számára”

– tette hozzá Houlin Zhao az ENSZ főtitkára.

(Kiemelt képünk: A tanárnő a diákoknak mutatja a számítógépek használatát Nairobiban 2016. május 19-én. Fotó:
SIMON MAINA / AFP)