A New York-i Természettudományi Múzeum eltávolítja az emberi tetemeket

A múzeum gyűjteményében jelenleg 12 ezer emberi maradvány található.

2023. október 16., 14:48

Szerző:

A múzeum gyűjteményében 12 ezer emberi maradvány található, köztük sírokból kirabolt őslakosok és rabszolgák csontvázai, de még a negyvenes években meghalt New York-iak holttestei is. A múzeum elnöke szerint az ilyen kiállítások körül kialakult gyűjtési gyakorlatok „mélyen elhibázottak”, emiatt döntöttek úgy, hogy ezeket eltávolítják a kiállításokról – írja a The Guardian cikke alapján a 444.

A New York-i múzeum akkor döntött így, amikor más amerikai múzeumok is úgy döntöttek, bocsánatot kérnek a fekete rabszolgák és az őslakosok koponyagyűjteményei miatt.

(Kiemelt kép: American Museum of Natural History. Forrás: Wikimedia Commons / Ingfbruno)

A Nobel-díj hihetetlen bátorítást jelent, hogy amit csinálunk, azt nemcsak „szórakozásból” tesszük, hanem egy nap fontos alkalmazások nőhetnek ki felfedezéseinkből – mondta Krausz Ferenc csütörtökön Stockholmban, ahol az idei fizikai, kémiai és közgazdasági díjazottak együtt tartottak sajtótájékoztatót a Nobel-díj vasárnapi átadását felvezető programsorozat részeként.

Az idei lesz a legmelegebb év a világban, mivel az év első 11 hónapjában a globális átlaghőmérséklet rekordmagas szintet ért el, 1,46 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot – közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.