Nemzetközi elismerés a Bakony–Balaton Geoparknak

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton Geopark megkapta az UNESCO Globális Geopark címet. Az elismerés azonos értékű a Világörökség-, illetve az ugyancsak igen rangos Ember és bioszféra-programokkal.

2015. november 19., 16:05

Az UNESCO Földtudományi Tagozata 1997-ben hirdette meg geoparkprogramját, majd 2000-ben elkötelezett francia, német, spanyol és görög szakemberek életre hívták az Európai Geopark Hálózatot (European Geoparks Network, EGN). A szervezet alapvető célja a geológiai változatosság (geodiverzitás) védelme, geológiai örökségünk népszerűsítése és bemutatása, illetve a geoparkok fenntartható gazdasági fejlődésének támogatása, elsősorban a geoturizmus fejlesztése révén.

A földtudományi értékek elsődlegessége mellett hangsúlyos feladat a térségek élő természeti értékeinek és kulturális örökségének bemutatása, és nagyon fontos szempont a helyi közösségek bevonása az egyes tevékenységekbe.

A gyorsan növekvő hálózat olyan térségeket kapcsol össze Európa-szerte, amelyek aktív együttműködéssel kívánják a közös célokat megvalósítani. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy jelenleg (2015. szeptember) már hatvankilenc geoparkot fog össze Európa huszonhárom országában.

Az UNESCO Globális Geopark védjegyet 2015. november 17-én fogadta el a fennállásának hetvenedik évfordulóját ünneplő UNESCO. Ez annyit jelent, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete immár jogi értelemben is befogadja a Globális Geopark Hálózat százhúsz tagját, köztük a magyar Bakony–Balaton Geoparkot és a magyar–szlovák határon átnyúló Novohrad–Nógrád Geoparkot.