Rossz hír a Sinopharmmal oltottaknak

Kiderült, mennyi ellenanyagot termel a szervezetünk, ha ezt a vakcinát kaptuk. 

2022. január 27., 18:17

Szerző:

A Sinopharm vakcina hatékonyságáról, különösen az idősek esetében, korlátozott információk állnak rendelkezésre, annak ellenére, hogy több mint 50 országban engedélyezett. A napokban jelent meg két kutató tanulmánya a BMC Infectious Diseases szaklapban, amelyben a Sinopharm vakcina ellenanyagszintre gyakorolt hatásairól számoltak be. 

Ferenci Tamás és Sarkadi Balázs 450 személy esetében elemezték a Sinopharm vakcina hatását. Az eredmény szerint a nem, és a második adag óta eltelt idő csak gyenge összefüggést mutatott az ellenanyagszinttel.

Az életkor azonban nagyon fontos: az 50 év alattiak kb. 90 százalékánál figyeltek meg mérhető ellenanyagszinteket, de ez az arány az életkor előrehaladtával erősen csökkent. A 60 év felettiek 25 százaléka és a 80 év felettiek legfeljebb 50 százaléka nem termelt védő hatású ellenanyagot.

Az eredmények azt sugallják, hogy megfelelő intézkedéseket kell tenni azok a 60 év felettiek körében, akik Sinopharm-mal vannak oltva. 

(Kiemelt képünk: Egy egészségügyi dolgozó előkészít egy adagot a kínai Sinopharm cégben gyártott vakcinából a Covid-19 elleni védőoltási napon a város nyugati részén lévő középiskolában, a venezuelai Caracasban 2021. október 29-én. Fotó: Javier Campos / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.