Nem humbug: ettől nő a haj

A Columbia Egyetem kutatói azonosították a hajhagymák pusztulásáért felelős immunsejteket, illetve kifejlesztettek egy gyógyszert, amivel ez a folyamat megfordítható – írja az Index.

2014. augusztus 27., 13:37

A foltos hajhullást (Alopecia areata) okozó autoimmun bőrbetegségben szenvedőknek ez jó hír, mivel a gyógyszert az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság is engedélyezte.

Hogy ez miért nagy szám? Mert más hajnövesztőkkel szemben az új gyógyszer nemcsak megakadályozza a hajhagymák pusztulását – és ezzel a hajhullást –, hanem elősegíti azok regenerálódását is. Vagyis ez a készítmény még egy bőrbetegnek is visszanövesztheti a haját.

A kutatók arról írtak a témával foglalkozó tanulmányban, hogy már elkezdték a gyógyszer klinikai vizsgálatait. Az eredmények igen biztatók: több foltos hajhullásban szenvedő betegnek is visszanövesztette a haját, csupán öt hónappal a kezelés megkezdése után.

A foltos hajhullás viszonylag gyakori autoimmun betegség. Bármilyen életkorban felléphet, férfiakat és nőket egyaránt érinthet. Egyeseknek csak foltokban kezd hullani a haja – hogy aztán ne is nőjön ki többé –, míg másoknál akár az egész arcszőrzet elvesztéséhez is vezethet. Mostanáig nem találtak olyan szert, ami megakadályozhatta vagy visszafordíthatta volna a folyamatot, ami a betegeket érzelmileg eléggé megviselte.

A most kifejlesztett szer ezen változtathat, de előbb alapos klinikai vizsgálatoknak vetik alá.

Csak most kezdtük el a gyógyszerrel a betegek kezelését, de ha továbbra is sikeresnek és biztonságosnak bizonyul, annak igencsak pozitív hatása lehet a betegséggel élő emberek számára – mondta a kutatást vezető Raphael Clynes.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.