Negyedikek lettek magyar diákok a robotika világbajnokságon

Negyedikek lettek a magyar baptista diákok a RoboCup2014 Robotika világbajnokságon Brazíliában.

2014. július 25., 19:10

A Joao Pessoa-ban megrendezett versenyen a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Baptista Általános Iskola három diáklányból álló csapata a RobocupJunior Rescue (katasztrófamentés) kategóriában 20 ország 29 csapatával versenyzett. Papcsák Nóra, Jakab Ágnes és Poór Fanni felkészítő tanáruk, Abán Csaba segítségével érték el a rangos helyezést – tájékoztatta a Baptista Szeretetszolgálat pénteken az MTI-t.

A kategória első helyén Irán csapata, második és harmadik helyen pedig német csapatok végeztek. A magyar diákok eredménye azért is jelentős, mert nem csak a versenyt életre hívó Japán és az Egyesült Államok versenyzőit, de a tavalyi győztes horvátokat is maguk mögé utasították.

A hetedikes diákok az informatika órákon négy éve foglalkoznak robotikával, később azonban a külön foglalkozások során a gépek programozását és a robotok építését is megtanulták.

A RoboCup (Robot Kupa) egy kutatási-oktatási projekt, amelyet 1997-ben az Egyesült Államok, Japán és Németország indított útjára azzal a céllal, hogy összemérjék és serkentsék a robotkutatásokat és -fejlesztéseket a világban.

A 2000-ben megfogalmazott távlati cél az, hogy 2050-ben a humanoid robotfutball csapat szabadtéri mérkőzésen megverje az akkori FIFA bajnokcsapatot.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.