Munkatársunk, Krug Emília riportját díjazta a HBLF

Idén másodszor vehette át a Hungarian Business Leaders Fórum Média a Társadalomért díját Krug Emília, a 168 Óra újságírója. A riport a Józan Babák Klub anonim szolgáltatásáról szól, ahol a tudatmódosító szerekkel, elsősorban droggal élő édesanyáknak, terhes nőknek adnak szakértői tanácsokat, segítséget.

2013. február 7., 11:38

Krug Emília, a 168 Óra újságírója második alkalommal kapta meg a Hungarian Business Leaders Fórum (HBLF) Média a Társadalomért díját. 2010-ben első, idén harmadik helyezett lett a társadalmi összefogást, felelősségvállalást bemutató riportjával. A HBLF 1992-ben alakult Károly walesi herceg kezdeményezésére, célja minél szélesebb körben elfogadtatni, hogy a vállalatok felelősséggel tartoznak a társadalomért.

Krug Emília idei díjnyertes írása,

„Ha anya lövi magát”, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány és a Józan Babák Egyesület által fenntartott Józan Babák Klub anonim szolgáltatásáról szól. A klubban a tudatmódosító szerekkel, elsősorban droggal élő édesanyáknak és terhes nőknek adnak szakértői tanácsokat, segítséget.

Beke Zsuzsa, a díjat átadó Richter Gedeon Nyrt. PR és Kormányzati Kapcsolatok vezetője a riportot méltatva elmondta, Krug Emília szenzációhajhászás, minden mellébeszélés nélkül dolgozta fel a szenzitív, lélekbemarkoló témát, tárja az olvasó elé a drogos kismamák problémáját.

Második helyezést Albacker Zsuzsanna (Duna Televízió) kapta Akadálytalanul című filmjéért.

Az első díjat Sívó Júlia és Surányi Z. András független alkotók vehették át a Folyó másik partja című riportfilmjükért. Az előbbi a mozgássérülteken segítő Suhanj! Alapítvány mindennapjairól, az utóbbi a Magyar Vöröskereszt hajléktalanszínházáról szól. Az elismeréseket a budapesti brit nagykövetségen adták át.

Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete beszédében hangsúlyozta, fontos, hogy a média cselekvésre sarkallja az embereket. A nagykövetség is igyekszik segíteni a rászorultakon – hajléktalanoknak, romáknak gyűjtöttek, támogatták a magyar paralimpiai csapatot, jótékonysági maratonfutáson vettek részt –, de jóval nagyobb hatást gyakorolnak a társadalmi változásokra a riporterek, a médiában dolgozók.

Simon András, a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs igazgatója, a zsűri tagja arról beszélt, hogy az idén tizenegyedik alkalommal átadott elismerés céljai nem változtak, de a blogszféra megjelenésével a médiavilág teljesen átalakult, elmosódtak a határok a civil és a hivatásos újságírók között. A díjjal a médiamunkásokat akarják arra sarkallni, hogy a civil kezdeményezések is bekerüljenek a hírekbe.

A városháza előcsarnokában gratuláló könyvben köszönthetik keddtől a szegediek Karikó Katalint, akinek Drew Weissmannal megosztva ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – tájékoztatta az önkormányzat hétfőn az MTI-t.

Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat az mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért, ami a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette.