Munkába állt az Akatsuki a Vénusz körül

Az út öt évvel tovább tartott, mint tervezték, de az első fényképek alapján megérte a várakozás: végre ismét van űrszondánk a Vénusz körül – olvasható a Csillagászat.hu oldalon.

2016. június 21., 10:02

A japán Akatsuki űrszonda a hosszabb úton ért a Vénuszhoz. A 2010-es pályára állást meghiúsította a főhajtómű meghibásodása, így a szonda Nap körüli pályán maradt, de öt évvel később újra a bolygó közelébe ért.

2015 végén a japánok újra megpróbálkoztak a Vénusz körüli pályára állással, de ezúttal már csak a kis teljesítményű manőverező hajtóművekre hagyatkozhattak. Ezúttal sikerrel jártak ugyan, de a kisebb tolóerő miatt a pálya sokkal elnyúltabb lett, mint ahogy a kezdetekkor tervezték. Az eredeti, harmincórás keringés helyett az Akatsukinak tíz és fél napba telik megkerülni a Vénuszt, és ideje nagy részét relatíve messze tölti tőle, 1000 és 360 000 km-es távolságok között ingázva.

Ez azt jelenti, hogy a csak közelről elvégezhető vizsgálatokra (például villámok észlelésére) kevesebb idő áll majd rendelkezésre, de az első közzétett felvételek alapján az Akatsuki így is rengeteg újdonságot fedhet majd fel a Vénusz légköri viszonyait illetően. Szerencsére szinte minden műszer problémák nélkül vészelte át az ötévnyi extra utazást az űrben. Infravörös és ultraibolya hullámhosszokon működő kamerái segítségével a szonda a vastag atmoszféra különböző mélységeibe képes lelátni, egészen a felszínig.

Az Akatsuki küldetését eredetileg két évre tervezték, de a japánok igyekeznek ezt öt évre meghosszabbítani.

További információkért és képekért kattintson ide.