Most olyat tesz az emberiség, amit még soha

Ez lesz az első alkalom, hogy ember alkotta eszköz landol egy üstökös magján, hogy elemezze a mag ősi, a Naprendszer születésének idejéből származó anyagát.

2014. szeptember 29., 12:13

November 12-én fog landolni a Rosetta űrszonda leszállóegysége, a Philae a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös magján – jelentette be pénteken az Európai Űrügynökség (ESA).

A szakemberek két hete az üstökösmag „fején” elhelyezkedő J-pontot választották ki a landolás elsődleges helyeként, a másodlagos leszállási helyszín, a C-pont az üstökösmag „testén” van.

A landolás helyszínét öt lehetséges pont közül választották ki. A J-pont bizonyult az optimális megoldásnak, mert közel van egy aktivitást (anyagkidobást) jelző helyszínhez, ugyanakkor a többi helyszínhez képest a legkisebb rizikót jelenti a Philae számára – írja az MTI.

A tudósok két landolási forgatókönyvet dolgoztak ki, az egyiket az elsődleges, a másikat a másodlagos helyszínre, mindkettő november 12-re irányozza elő az Philae elválását a Rosettától és a landolást az üstökös felszínén.

Az elsődleges forgatókönyv szerint, amennyiben a J-ponton landol a leszállóegység, akkor a Rosetta közép-európai idő szerint 9 óra 35 perckor indítja el a Philae-t az üstökösmagtól 22,5 kilométer távolságból, és a leszállóegység hét órával később landol. A leszállást megerősítő jel 28 perc 20 másodperc alatt ér a Földre, valamikor 17 óra körül.

Ha a C-pont mellett döntenek a szakemberek, akkor közép-európai idő szerint 14 óra 4 perckor indul a Philae, amikor 12,5 kilométerre lesz a Rosetta az üstökösmagtól. A landolási helyet a két pont közül október 14-én választják ki az ESA szakemberei.