Íme a legsugárzóbb mobilok listája. Az öné is közte van?

A magyarok kedvenc készülékei átlépik a felső határérték felét.

2023. augusztus 28., 11:11

Szerző:

A német sugárvédelmi hivatal hosszú ideje vizsgálja, melyek a „legsugárzóbb” telefonok az országban. Adatbázisuk több, mint 3500 okoskészüléket tartalmaz, melyek jelentős részét hazánkban is forgalmazzák, sőt igen elterjedtnek is mondhatóak. Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy a többi, hazánkban elterjedte telefon milyen értékeket produkált a hivatal felmérésén. Megnéztük tehát, hogy melyek is jelenleg a legnépszerűbb készülékek Magyarországon. Bár az egyes készülékekre vonatkozó pontos statisztikák nem hozzáférhetőek, a magyar piacon szembeötlő módon kiemelkedik négy márka – áll a Pénzcentrum felmérésében. 

A Samsung az abszolút domináns a maga (2023 júliusi adat alapján) 37,34 százalékos piaci részesedésével. Ettől valamivel elmarad az inkább alacsonyabb kategóriás készülékeiről ismert Xiaomi, ami a magyarországi telefonértékesítések 20,67 százalékával büszkélkedhetett ugyanebben az időben, valamint a vele a jobb pozícióért fej-fej mellett küzdő, prémium kategóriás termékeiről ismert Apple (19,84 százalék) A piac negyedik jelentős szereplője a Huawei, ami 10,62 százaléknyi szeletet hasít ki a tortából – mint írják.

Ezen négy nagy gyártó készülékeire szűrve is végigböngészték a hatóság jelentését, hogy összeállítsák a leginkább „sugárzó” telefonok top 15-ös listáját. Bár a grafikonon az összes szereplőtől felkerült legalább egy készülék, jól látszik hogy komoly különbségek vannak ezen a téren a márkák között.

A határérték legalább felét átlépi a legtöbb készülék. A legmagasabb mértékű sugárzást a Huawei készülékeinél mérték. A hazai piacot domináló gyártó közül kimagaslóan az Apple készülékeinél mérték a legalacsonyabb sugárzást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168.hu arhív)