Mindenkinek megvolt a saját rámpája

A 93 éves Oskar Gröning talán az utolsó SS-tiszt, akit német bíróság elé állítottak náci múltja miatt. Auschwitzban teljesített szolgálatot, egyebek közt a „magyar akció” ideje alatt. Az ő feladata volt, hogy a zsidóktól elvett értékeket összegyűjtse, lekönyvelje és elvigye a berlini központba.

2015. június 16., 08:18

A mai német joggyakorlat szerint mindenki, aki „csavar volt a gépezetben”, felelős a holokausztért, még akkor is, ha konkrétan „nem tapad vér a kezéhez”. E szemlélet jegyében vádolták meg Gröninget azzal, hogy háromszázezer magyar zsidó elpusztításában segédkezett.

A lüneburgi bíróságon Gröning kihallgatásával kezdődött meg az érdemi tárgyalás. A német bírósági eljárásban – ellentétben a mi gyakorlatunkkal – a tárgyaláson nem vezetnek az ott elhangzottakról jegyzőkönyvet, sőt az újságírók is csak papírt, tollat vihetnek be. Dr. Sándor Zsuzsa is így próbálta a vallomásokat szinte szó szerint rögzíteni.

A bíró először azt kérdezte, hogy az auschwitzi tábor melyik részében volt az a rámpa, ahol a szelektálások történtek.

Gröning hosszú kitérőt tett, mielőtt a kérdésre válaszolt volna. Részletesen beszámolt arról, hogy kiütéses tífusza miatt jó ideig karanténban volt Katowicében, és csak felgyógyulása után került Birkenauba.

„Ott léptettek elő Unterscharführerré. A foglyok pénzével és értéktárgyaival foglalkozó részleg tiszthelyetteseként nem kellett őrszolgálatot teljesítenem. Persze mások elmondásából tudtam, mi történik, és tudomásul vettem, hogy Birkenauban ez van. Mindössze három esetben voltam a rámpán, egyszer 24 órás, egyszer 6 órás és egyszer 4 órás szolgálatban. Mindig valamelyik bajtársam kért meg, hogy helyettesítsem.”

Aprólékosan elmagyarázta, hogy Birkenau „minőségileg” különbözött az auschwitzi tábortól.

„Amennyire emlékszem, Birkenauban kizárólag zsidók voltak. Oda érkeztek a magyar zsidók is. Amikor egyszerre három transzport jött, akkor nagyon turbulens volt a helyzet. Nem volt elég hely. A peron mellett egymáshoz közel helyezkedtek el a rámpák. Úgy, ahogy ez egy rendező pályaudvaron szokásos. Egy-egy rámpa úgy 50-60 méter széles és legalább 500 méter hosszú volt. Ide azért kellett kevesebb őr, mint Auschwitz I.-be – fejtegette személytelen stílusban –, mert a rámpák mindkét oldalán áram alá helyezett szögesdrót volt. Ez választotta el a rámpát a szomszédban lévő női és cigánytábortól.”

A bíró, aki a tárgyalást mindvégig higgadtan, objektíven és lényegre törően vezette, ekkor azt kérdezte: „Gröning úr, hogyan zajlott a szelektálás? Mit látott?”

„Az őrök segédkeztek a szelektálásban is. Ez nagyon gyorsan ment végbe. A rámpán szerzett első tapasztalataim szörnyűek voltak. Ott értettem meg, hogy a Harmadik Birodalomnak a zsidókkal szemben tanúsított erőfitogtatása elképesztő ideológiai gyűlölettel párosult.”

A bíró arra is kíváncsi volt, hogy mi volt a vádlott feladata a transzportok érkezésekor. Gröning a választ megkerülve arról kezdett beszélni, hogy a rámpán nem voltak „szélsőséges megnyilvánulások”, nem volt pánik.

„Minden nyugodtan zajlott le. Megérkezett egy transzport, a szerelvény betolatott az auschwitzi vágányra. A marhavagonokban azt mondták nekik, hogy még a bőröndjeiket sem kell maguknak kihozniuk, mert erre van külön személyzet. Ők voltak a pénzzel és értéktárgyakkal foglalkozó kommandósok és a kanadások.”

(Az úgynevezett Kanada kommandó a deportált zsidók értékeit kezelő és szortírozó, főleg zsidókból álló takarító munkacsapat elnevezése volt.)

„Az őrszemélyzet nyitotta ki a marhavagonokat. Egy transzport 40-50 vagonból állt, és minden vagonban 80 magyar zsidó volt. Nem tudom fejben pontosan kiszámolni... Meg tudná mondani valaki, hogy ez pontosan mennyi ember lehetett? Teherautó nem volt, úgyhogy gyalog mentek – ki jobbra, ki balra. A rámpa végén állt a krematórium. Ott történt az elgázosítás.”

„Volt-e önnél fegyver?” – kérdezte a tanács elnöke.

„Volt egy pisztolyom, amelyet a kabátom alatt hordtam, mindig a tokjában tartva. A személyes biztonságom védelmére szolgált. Sohasem hallottam, hogy az én részlegemből bárki valaha is elővette volna a fegyverét vagy lelőtt volna valakit.”

A következő kérdés úgy hangzott: „Hallotta-e, hogy az embereknek azt mondták, fertőtleníteni viszik őket?”

„Én magam sohasem hallottam, hogy ezt mondták volna nekik – vágta rá először a vádlott. – Azt persze el tudom képzelni, hogy ezt mondták a megnyugtatásukra. – Majd önmagának ellentmondva így folytatta: – Az egyes rámpán tanúja voltam, hogy ilyesmit mondtak.”

A bíró firtatta, vajon előfordult-e, hogy „dugó” alakult ki, amikor több transzport egyszerre érkezett.

„Megesett, hogy három transzport is egyszerre jött. Ilyenkor két szerelvényt nem engedtek be a táborba. Ezért nem volt »dugó«. A második vagy a harmadik szerelvény vagonjainak ajtaját csak akkor nyitották ki, amikor az elsőt már teljesen kiürítették és a rámpán sem volt már senki. Amikor már mindent és mindenkit elvittek. Ha nem így tesznek, az rendetlenséget okozott volna. Mindenkinek megvolt a saját rámpája. A gázkamrák és a krematóriumok kapacitása is nagyon kicsi volt, korlátozott volt a befogadóképességük. 24 óra alatt ötezer embert lehetett ellátni.”

„Ellátni” – ezt a hihetetlenül cinikus kifejezést használta Gröning több százezer ember megsemmisítésére. Öregek, betegek, nők és gyerekek elgázosítására. A vádlott szóhasználata mit sem változott 1944 óta.

A bíróság ekkor a vádlott elé tárta egy 1978-ban tett vallomását, amelyben – a most elmondottakkal ellentétben – elismerte, hogy rendszeres szolgálatot teljesített a rámpánál.

„Ha akkor tudom, hogy ma ezeket itt felidézik, óvatosabb lettem volna. Tény, hogy amikor jött egy transzport, mindenki egyszerre kiözönlött oda, és hatalmas összevisszaság alakult ki. A magyar transzport érkezésekor én egészen másként szerveztem volna meg a dolgokat.”

Ezt hallván Gröning védője a tárgyalás elnapolását kérte arra hivatkozva, hogy védence már nem tud megfelelően koncentrálni.

Az első néhány hetet követően a vádlott rosszullétei miatt több tárgyalási nap elmaradt. Az igazságügyi orvosszakértő szerint azonban Gröning egészségi állapota nem akadályozza az eljárás folytatását. A bíróság jelenleg csak fél napokat tárgyal, így még az elsőfokú ítélet meghozatalára is jócskán várni kell. Hacsak a sors közbe nem szól.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.