Minden 20. másodpercben meghal egy gyermek

A Világgazdasági Fórum 2015-ös jelentése szerint a vízhiány ma már minden kontinenst érint.

2015. május 6., 08:18

Az élen Ausztrália áll, szorosan követi Afrika, a tartós szárazság problémát okoz Amerikában is: Kalifornia történetében először vízkorlátozást rendeltek el, apad a Colorado-folyó, Chilében már csökken az energiatermelés, szennyezettek a felszíni vizek Kínában. Kiszárad a világ negyedik legnagyobb tava, az Aral, csökken a Bajkál-tó vízszintje is, pedig a Földön ez a legmélyebb, és az édesvízkészlet egyötödét foglalja magában.

Az ENSZ adatai szerint a vízfelhasználás növekedése a lakosság növekedési ütemének kétszerese volt az elmúlt évszázadban. A statisztikák szerint ma közel 1,8 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, 2,5 milliárd számára pedig a legalapvetőbb higiéniai feltételek sem állnak rendelkezésre – írja a

Híradó.hu.

Emiatt a világon minden 20. másodpercben meghal egy gyermek. Az elmúlt fél évszázadban megháromszorozódott a bolygó vízigénye, 2050-ig pedig a becslések szerint további 55 százalékkal emelkedhet. Ráadásul a populáció is jelentősen növekszik majd, várhatóan eléri a 9,6 milliárd főt. Kong tehát a vízügyi vészharang.

Ausztrália a legszárazabb, Afrika a második

A Világgazdasági Fórum 2015-ös jelentése szerint a vízhiány ma már minden kontinenst érint. Ausztrália a legszárazabb. A folyók nemcsak apadnak, hanem a kisebbek teljes kiszáradásától tartanak. Az ausztrál kormány a tengervíz édesvízzé átalakítást végző üzemet is telepített már, nagyüzemi szinten sótalanítanak. A tengervíz ihatóvá tétele azonban drága művelet, de az ivóvíz nagy távolságokra szállítása sem olcsó.

Afrika a második legszárazabb terület. Közel 300 millióan élnek olyan helyen, ahol egy főre kevesebb mint ezer köbméter víz jut. A kontinens lakosságának legalább negyede naponta több mint fél órát gyalogol, hogy vízhez érjen, annak minőségéről pedig keveset sejt. A jelentés szerint a fertőzött víz és a nem megfelelő higiénés körülmények miatt óránként 115 ember hal meg.

Angol tudósok nemrégiben rájöttek, hogy a legnagyobb vízhiánnyal küzdő országok alatt hatalmas vízkészlet rejlik, a mennyiségét a felszínen található folyók és tavak százszorosára becsülik. Egyiptom, Líbia és Szudán alatt rejtőzhet a vízkészlet java, de ez csak lehetőség, hiszen a mélység hatalmas, ezek az országok önerőből biztosan nem tudják felszínre hozni a vizet.

Fejenként évi ötszáz köbméter a kritikus mennyiség

Glied Viktor, a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományok tanszékének munkatársa a Kossuth rádió Közelről című műsorában elmondta: ötszáz köbméter az a kritikus mennyiség, amely egy évben egy ember szükségletét fedezni tudja. Azokon a területeken, ahol ezer köbméter alatt van ez a szám, vízszűkösséggel sújtott területnek nevezik. 1–3 milliárdra becsülik azon emberek számát, akik jelenleg vagy az elkövetkező 40-50 évben tiszta víz nélkül maradhatnak.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.