Meredeken nőtt a merev péniszek hossza az elmúlt harminc évben

24 százalékkal nőtt a merev pénisz hossza az elmúlt harminc évben egy a világ minden táján végzett tanulmány sorozat szerint. A férfi termékenységet kutató tudósok szerint azonban ez egyáltalán nem jó hír.

2023. február 18., 17:19

Szerző:

A pénisz hossza nincs közvetlen hatással a termékenységre, azt azonban megfigyelték, hogy amíg a pénisz hossza nő, a spermiumszám és a tesztoszteronszint is csökken – írta a USA Today. Bár a jelenségek között egyelőre közvetlen kapcsolatot nem fedeztek fel a kutatók, Michael Eisenberg, a Stanford Medicine urológus és férfi termékenységi specialistája, a kutatás vezetője kiemelte: minden, ami megváltoztatja fajunk szaporodási rendszerét, alapvető fontosságú az emberi lét szempontjából. 

Arra számított, hogy rövidebbek lettek

Eisenberg azért kezdte el a péniszméreteket kutatni, mert felfigyelt a spermaszám és a tesztoszteronszint csökkenésére, és arra számított, hogy megfigyelései azt fogják igazolni, hogy ezzel együtt a péniszek mérete is csökken. Nagyon meglepődött, mikor kiderült: ennek éppen az ellenkezője történik. A péniszek gyorsuló tempóban nőnek.

Eisenberg és csapata 25, 1942 és 2021 között közel 56 000 férfin végzett kutatás adatait hasonlította össze, ez alapján jutottak arra, hogy az átlagos merevedő pénisz hossza 24 százalékkal nőtt az elmúlt 29 év alatt. A jelenség a világon mindenhol megfigyelhető, nem korlátozódik egy népességre vagy területre. 

Az átlagos hosszbecslések szerint a petyhüdt pénisz hossza 8,70 cm, a nyújtott pénisz hossza 12,93 cm, a merev pénisz hossza: 13,93 cm.

Más péniszméretekben azonban nem mutatkozott növekedő tendencia. Eisenberg szerint a hosszváltozás a korábban kezdődő pubertáskorral magyarázható – a fiúk teste hosszabb időt kap a növekedésre.  

További kutatás szükséges

James Hotaling, a Utah-i Egészségügyi Egyetem urológusa és a férfiak meddőségi specialistája jó véleménnyel volt a tanulmányról, ám rámutatott, hogy önmagában ez még nem bizonyíték arra, hogy a péniszek ténylegesen meghosszabbodtak, az is lehet, hogy a mérési módszer változott. Ezenfelül ő úgy véli, a korai pubertás néha pont, hogy visszaveti a növekedést, és nem világos, hogyha korábban kezdődik, tovább is tart az időszak. A pénisz hosszát véleménye szerint kémiai hatások befolyásolhatják, de egyelőre erre nincs bizonyíték. „Nincs rá jó magyarázat. Azt hiszem, további vizsgálatot érdemel” – foglalta össze a specialista.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Unsplash.com)