Megvan, mi lehet az oka a koronavírus-fertőzés súlyos kimenetelének

Egy friss kutatás adhat rá választ. 

2022. január 28., 14:36

Szerző:

Egy friss kutatás szerint megvan, mi az oka a koronavírus-fertőzés súlyos kimenetelének. Az ok az emberi génállományban meglévő ősi vírusok örökítőanyag-törmelékeivel, a humán endogén retrovírussal függ össze, és a betegek 20-30 százalékánál állhat fenn genetikai hajlam a súlyos Covid-19-kimenetelre – írja a Telex.

A kutatási eredmények szerint a humán endogén retrovírus fehérjetermelődésével függhet össze, hogy mennyire súlyos egy megfertőzött esetében a betegség lefolyása. A kutatást a virológus Benjamin Charvet és munkatársai tették közzé. Az eredményeik segíthetnek annak a megértésében, hogy milyen genetikai hajlamosító tényezők okoznak nagyon súlyos betegség lefolyást egyeseknél. Ahogyan arra is, mi az oka annak, ha valaki könnyedén átesik a koronavírus-fertőzésen. 

„Örökítőanyagunk kb. 8%-át ősi vírusok (úgynevezett humán endogén retrovírusok – röviden HERV-ek) alkotják, míg saját emberi génjeink aránya csak 1,5%. A lektorálás előtt álló szakcikkeket ismertető Medrxiv portálon 01. 21-én jelent meg egy tanulmány, amely szerint a SARS-CoV2 vírus serkenti a humán endogén retrovírus-W, azaz HERV-W burokfehérjéjének (ENV-nek) a termelődését vérsejtekben. A HERV-W örökítőanyaga mintegy 63 millió évvel ezelőtt integrálódott akkori ősünk örökítőanyagába, így rajtunk kívül számos majomfajban is fellelhető. Már korábban is megfigyelték azt, hogy a T-limfocita nevű fehérvérsejtben termelődő HERV-W ENV fehérje mennyisége összefügg a koronavírusos betegek légúti distressz szindrómájának súlyosságával. A mostani felfedezés azt mutatja, hogy a HER-W ENV fehérje termelődését a SARS-CoV2 vírus serkenti, de nem mindenkinél, hanem csak a betegek 20-30%-ánál, vagyis az ő esetükben genetikai hajlam állhat fenn a súlyos COVID-19 kimenetelre” 

– írja Dobson Szabolcs a koronavírus-kutatásokkal foglalkozó szakirodalmi tallózó Facebook-csoportjában.

 
(Kiemelt képünk illusztráció: Orvosi személyzet koronavírussal fertőzött betegeket lát el a moszkvai Sokolniki Kiállítási és Kongresszusi Központban felállított ideiglenes intenzív kórházban 2021. június 23-án. Fotó: Alexey Maishev / Sputnik/AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.