Megvan a legnépszerűbb szakma

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak.

2022. január 18., 17:27

Szerző:

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón – közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet kedden.

Az MTI szerint több mint egy évtizede ez az első alkalom, hogy az ESA új űrhajósokat keres. Elmondták,

a majdnem 23 600 érdeklődőből 1391-en kerültek be a következő pályázati fordulóba, melyen négyen, legfeljebb hatan juthatnak tovább.

A jelölteknek most a kognitív, technikai és mozgáskoordinációs képességeit fogják vizsgálni, továbbá személyiségtesztet kell kitölteniük. A következő lépések között egyéni és csoportos pszichológiai beszélgetések és tesztek is szerepelnek, majd orvosi vizsgálatot végeznek – tájékoztatott az űrügynökség.

Az ESA új űrhajósai az ügynökség állandó alkalmazottjaiként fognak részt venni az európai űrmissziókban. A legfeljebb hat új állandó tag mellett a szervezet további húsz tartalék űrhajóst is keres. A tartalékállományába az ESA kifejezetten bizonyos fokú testi fogyatékossággal élő jelentkezőket kíván felvenni Parastronaut nevű programja keretében.

Magyarország 1991 óta tart fent kapcsolatot az ESA-val. 2003-ban együttműködési megállapodást írt alá, majd 2015 elején Magyarország az ESA teljes jogú tagjává vált.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.