Megjöttek az első információk az érettségiről

Egy 1999-es szótár előszavát kapták meg a diákok a magyarérettségin.

2022. május 2., 10:29

Szerző:

Egy 1999-ben kiadott szótár előszavát kapta az a 70 ezer diák, aki középszinten érettségizik magyarból. A kétoldalas szöveg elolvasása után különböző szövegértési feladatokat kell megoldaniuk. Ez tisztán nyelvészeti szöveg középszinten érettségizők a feladatsor első részében - egy szótár előszavát kell elolvasniuk, amelyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van. A szövegben bőven vannak nyelvészeti kifejezések is, a téma valószínűleg nem áll túl közel a 18 évesekhez – írta az Eduline.

A magyarérettségi első feladatsorának megoldására a diákoknak egyébként 90 percük van – ennyi idő alatt egy szövegértési és egy rövid szövegalkotási feladatsort kell megoldaniuk.

Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat.

A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek.

 

(Kiemelt kép: Faragó Klára, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium intézményvezetője (j) átveszi a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga feladatlapjait a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalban, Szegeden 2022. május 2-án. Országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.
MTI/Rosta Tibor)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.