Liszt-majmocska született Szegeden, pokoli jó hecceket csinál majd, ha megnő

2019. május 17., 10:39

Szerző:

Liszt-majmocska (Saguinus oedipus) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyök idejének nagy részét más karmosmajmokhoz hasonlóan apja bundájában csimpaszkodva tölti - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A Liszt-majmocska - amely a leginkább veszélyeztetett főemlősök egyike - viszonylag jól szaporodik állatkertekben a fajmentő tenyészprogramnak (EEP) köszönhetően. A szegedi tenyészpár egy éve állt össze, a hím Németországból érkezett, a nőstény pedig a Tisza-parti város állatkertjében született.

A Liszt-majmocskák helyzete élőhelyükön aggasztó, az észak-kolumbiai esőerdőkben a becslések szerint mindössze kétezer felnőtt egyed élhet.

Fotó: Szegedi Vadaspak/Enrdédi Lajos

Az állatkák  gyümölcsökkel, fanedvekkel, rügyekkel, virágokkal táplálkoznak, de nem vetik meg a rovarokat és az apróbb emlősöket sem. 350-450 gramm közötti tömegű testüket és hosszú farkukat barnás szőr borítja, hasuk, lábaik és fejszőrzetük fehér.

Magyar és német nevüket is Liszt Ferencre emlékeztető hajviseletükről kapták.

Jellegzetes viselkedésformájuk a heccelés. A kihívó fél rámered ellenfelére és elnyúló, dallamos hangsorozatot ad ki. Ezt addig műveli, míg a másik egyed hasonlóképpen válaszol. A majmocskák a sajátos duett közben felborzolják bundájukat. Ezután peckes járással megközelítik egymást, majd nyitott szájjal összeérintik ajkaikat.

Addig maradnak így, míg a gyengébb állat már nem bírja tovább a feszültséget és távozik.