Lemondana a nemzeti park alatti kőolajmező kiaknázásáról az ecuadori kormány

Ecuador az alaptörvényben rögzítette a bennszülött indiánok jogainak védelmét és a természeti környezet megőrzését – mondta a Latimoportnak Jaime Augusto Barberis Martínez, a dél-amerikai ország Budapestre akkreditált nagykövete.

2012. szeptember 25., 15:34

Az állam lemondott arról, hogy erőszakkal bevonja a világ vérkeringésébe azokat az indián törzseket, akik nem kívánnak kapcsolatba lépni a környező civilizációval. Emellett ígéretet tett arra, hogy erőszakkal nem telepíti ki őket, nem kezd bányászatba és olajfúrásba a törzsek életterén. A kezdeményezést az ENSZ főtitkára is külön elismerte.


Ecuador fontos kezdeményezése, hogy lemond a Yasuni nemzeti park területén fel nem tárt kőolaj kiaknázásáról, cserébe azt kéri, hogy az egyedülálló biodiverzitás megőrzését elismerve a nemzetközi közösség folyósítsa annak a jövedelemnek a felét, amelyhez az ország a becsült kőolajkincs (846 millió hordó) kitermelésekor jutna. Az összegből a nemzeti park fenntartását fedeznék. A területnek az UNESCO a Föld Biorezervátuma címet adományozta. A tudományos kutatások bizonyítják, hogy a Yasuni nemzet parkban található a világon fellelhető legváltozatosabb növény- és állatvilág.

A teljes cikket

elolvashatja a Latimoport oldalán.