Lehülyézték Majtényit?

Az MDF közleménye szerint Majtényi Lászlónak elment az esze, állapította meg a TV2 Mokka című műsorának vezetője a hétfő reggeli adásban, miközben az ORTT-elnök volt a vendége. Az MDF honlapjáról kerített írás azonban csak egy szatirikusnak szánt publicisztika volt.

2009. november 2., 16:59

Egész csokor törvénysértés történt a rádiós frekvenciapályázatokról határozó ORTT-döntés során - mondta Majtényi László, az ORTT november végén távozó elnöke a TV2 Mokka című adásában. Az egyik nyertest ki kellett volna zárni alaki hiba miatt, egy fontos nyilatkozatot ugyanis nem csatolt, amelyet a törvény szerint hiánypótlással pótolni nem lehet, ezen kívül mindkét nyertest az üzleti terv megalapozatlansága miatt ki kellett volna zárni - idézte fel az elmúlt héten nagy port kavart eseményeket az ORTT-elnök.

A televízió műsorvezetője, Kárász Róbert felidézte, hogy Gyuricza Zsolt MSZP-s ORTT-delegált szerint szakmai döntés született. "Nem volt beleírva a pályázatokba, hogy vörös vagy narancssárga rádiót szeretnénk csinálni, így erre reagálni nem tudok" - válaszolta Majtényi, majd hozzátette, a köztársasági elnök a lemondását kommentáló nyilatkozatban is azt írta, hogy a politikai alkuk gyanúja lengi körbe ezt a döntést. Jogászként azt mondom, a döntés súlyosan törvénysértő, s magyarázható pártalkuval is, de - mondta - nem is érti azokat, akik a döntést hozták.

Egyetlen lehetőség az obstrukció lett volna, vagyis az ügyrend szerint megtehettem volna, hogy a módosító indítványokat beadva betegállományba vonulok egy hétre, ami alatt még sok minden megtörténhet - fejtette ki a távozó elnök. "Úgy gondoltam, nem illik hozzám ez a fajta eljárás" - mondta. Nyilván nem számítottak ekkora botrányra, s nyilván ennek az ügynek még egyáltalán nincs vége - tette hozzá. A Kóka János által kezdeményezett, az ügyben létrehozandó parlamenti vizsgálóbizottságról az ORTT-elnök azt mondta: nem érti a dolgot, s fogalma sincs, mit derítene ki.

A TV2 műsorvezetője ezt követően egy MDF-honlapon megjelent szatirikus írással szembesítette az ORTT-elnököt, amelyben Majtényit tisztességes emberként írják le a "tányérnyalókkal" szemben. A műsorvezető feltehetően nem vette észre, hogy az ORTT-elnök mellett amúgy kiálló MDF lényegében ebben az írásban is mellé áll, s az MDF kritikájaként szembesítette az írást Majtényivel, aki az elhangzottakra nem tudott reagálni. "Szerintem ön valamit eltévesztett" - mondta a riporternek, hozzátéve: "zagyvaságra nem tudok reagálni".

Majtényi László szerint sikeres az elnöki időszaka, bár, tette hozzá, rombolni könnyű, így ha most az ORTT-re néz, csak romokat lát. Mindent egybevetve azt gondolom, hogy jó döntést hoztam a lemondással - mondta a Mokka műsorvezetőjének a távozó ORTT-elnök, s azt is kifejtette, teljesen normális, civil életet fog élni, a hathónapos végkielégítésről könnyű szívvel lemond.

hvg.hu